Városlista
2022. január 27, csütörtök - Angelika

Hírek

2021. Május 27. 08:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kétharmadával több a külföldi hallgató a magyar egyetemeken

Kétharmadával több a külföldi hallgató a magyar egyetemeken

Az országhatáron túlról nézve is egyre vonzóbbak a hazai felsőoktatási intézmények - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerdán, hozzátéve:

a Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia kiemelt célként kezeli a magyar egyetemek nemzetközi szerepének, kapcsolatainak megerősítését. A külföldi hallgatók száma a 2013-as 23 ezerhez képest már a tavaly zárult tanévben megközelítette a 2023-ra előirányzott 40 ezret.

Schanda Tamás a minisztérium közleménye szerint hangsúlyozta, a kormány a magyar fiatalok érdekében fejleszti, versenyképesebbé teszi a hazai felsőoktatást, korszerűsíti a képzéseket. Kiemelt cél, hogy a magyar egyetemek központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és innovációban, intézményközi, vállalati és nemzetközi kapcsolataikat szorosabbra fűzzék, bővítsék - mondta az államtitkár.

A 2014-ben Palkovics László vezetésével elkészített, Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia egyik fontos vállalása volt, hogy 2023-ra 40 ezer külföldi hallgató tanuljon a magyar egyetemeken. Számuk az összes munkarendet figyelembe véve már a 2019/2020-as tanévben meghaladta a 38 ezret, ez több mint 66 százalékos növekedést jelent - írták.

Hozzátették, a koronavírus-járvány átmeneti stagnálást okozott ugyan, de a vírusválságot követő újraindulás ismét bővülést hozhat. A külföldi diákok több mint fele a saját országa felsőoktatási intézményei által kiadottaknál értékesebbnek tartja a magyar diplomát.

Az ITM kitért arra: az elmúlt években tapasztalt növekedéshez nagyban hozzájárult a 2013-ban alapított Stipendium Hungaricum, a magyar kormány legrangosabb felsőoktatási ösztöndíjprogramja. A kezdeményezés célja az egyetemek nemzetközivé válásának és folyamatos fejlődésének támogatása, az akadémiai és kutatói közösség nemzetközi kapcsolatainak, a felsőoktatás versenyképességének erősítése. Stipendium Hungaricum ösztöndíjas a hazánkban tanuló külföldi hallgatók közel harmada, mintegy 11 ezer fiatal.

A felsőoktatás megújítása az egyetemi modellváltással folytatódik. A rugalmasabb keretek között működő intézmények oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 27. 14:01, csütörtök | Belföld

Az európai élmezőnyben szerepel a fővárosi állatkert egy értékelés szerint

A hazai állatkertek közül az első, Európa 126 vezető állatkertje közül pedig a 15. helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert az európai állatkertek nem hivatalos ranglistáján, az úgynevezett Sheridan-listán

2022. Január 27. 09:57, csütörtök | Belföld

Több száz millió forintnyi drogot találtak Szurdokpüspökiben két dílernél

Több száz millió forintnyi kábítószert - 44 kilogramm marihuánát, 8 kilogramm kokaint és 2,5 kilogramm ketamint találtak a rendőrök Szurdokpüspökiben egy 52 éves férfi és 19 éves társa lakásán

2022. Január 27. 09:02, csütörtök | Belföld

2,8 millió, éves autópálya-matrica jár le január 31-én

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai szerint január 31-én éjfélkor nagyjából 2,8 millió, a 2021-es évre megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le,

2022. Január 27. 07:00, csütörtök | Belföld

Várandós felesége meggyilkolása miatt állt bíróság elé Szegeden egy férfi

Várandós felesége brutális meggyilkolása miatt állt szerdán a Szegedi Törvényszék elé egy szerb-magyar kettős állampolgárságú férfi.