Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 03. 07:13, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Kétéltű- és hüllőtérképezési honlap

Kétéltű- és hüllőtérképezési honlap

Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezési Program egy évvel ezelőtti indulása óta 300 önkéntes már több min 5 ezer adatot szolgáltatott hazánk kétéltű- és hüllő faunájának elterjedéséről.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya (MME KHVSZ) által indított akció már ilyen rövid idő alatt is számos érdekes információval szolgált mind a gyakoribb, mind a ritkább előfordulású fajok esetében. A legtöbb adat – 1.010 - a fali gyíkról érkezett, kiderült, hogy remekül alkalmazkodik a városi környezethez. A kétéltűek közül legtöbben kecskebéka megfigyeléseiket töltötték fel a program honlapjára, összesen 438 alkalommal.

Új előfordulási helyek váltak ismertté például a ritka lábatlan gyík esetében, a kockás siklóról pedig kiderült, hogy bár szórványosan az egész országban előfordulhat, nagyobb állományai a Duna mentén és a Balatonnál találhatók. Reprezentatív képet kaptak a szakemberek többek között a vöröshasú unka, zöld varangy, zöld levelibéka, mocsári béka elterjedéséről, valamint az idegenhonos vörösfülű ékszerteknősök felbukkanásáról is. A legaktívabb felhasználó 762 adattal gazdagította a programot, a legtöbb feltöltés pedig Budapestről, a Balaton-felvidékről a Bakonyból és az Északi-középhegységből érkezett.

A civil szervezet azzal a céllal indította el a nagyszabású programot, hogy a lakosság és önkéntesek bevonásával egy átfogó adatbázis jöjjön létre. A program számára fejlesztett online felületnek köszönhetően a munkában nem csak a szakemberek, hanem bárki részt vehet, akár kirándulás vagy kertészkedés közben tett megfigyeléseit is megoszthatja másokkal. Az Országos Kétéltű és Hüllő Térképezés honlap (herpterkep.mme.hu) felhasználóbarát felületére – regisztrációt követően – a faj pontos megtalálási helyét, (akár GPS koordinátákkal, akár műholdas térképen bejelölve), az élőhely leírását, az egyedek jellemzőit, és a megfigyelést alátámasztó fotót is fel lehet tölteni. A fajok felismeréséhez segítséget adnak a honlapon található fényképes fajleírások. Az interaktív térképen valós időben láthatóak az utolsó három hónapban feltöltött adatok, melyek fajonként is szűrhetők.

Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj védett, így az adatok hozzájárulnak ezen fontos természeti értékeink hosszútávú védelméhez.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.