Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két fajta dollárkötvényt dob piacra a magyar állam

Két fajta dollárkötvényt dob piacra a magyar állam

Öt- és tízéves dollárkötvényekkel lép a piacra Magyarország - értesült a Napi Gazdaság kötvénypiaci forrásból. Előbbi papír esetében a hasonló futamidejű amerikai kötvény felett 345 bázispontos felárat fizetünk, míg tíz évre a felár 355 bázispont. A fentiek alapján a tízéves amerikai kötvény 1,96 százalékos hozama mellett 5,5 százalék körüli hozam mellett ad el papírokat Magyarország.

A kibocsátandó mennyiségről és a benyújtott ajánlatok összegéről egyelőre nincs információ. Az ötéves amerikai papírok 0,84 százalékon forognak jelenleg, vagyis a magyar dollárkötvény hozama 4,3 százalék körül alakulhat.

Közben az Államadósság Kezelő Központ mandátumot adott a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és Goldman Sachs pénzintézeteknek egy amerikai dollárban denominált benchmark kötvénykibocsátás Magyarország részére történő megszervezésére. A kibocsátásra és az árazásra a piaci körülmények függvényében kerül sor – áll az ÁKK közleményében.

Eközben Pleschinger Gyula a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt nyilatkozta a Reutersnak, hogy a kibocsátásra sor kerülhet 'akár ma, vagy két héten belül, vagy egy hónapon belül is', akkor, amikor az adósságkezelő és a kibocsátást szervező bankok a leginkább alkalmasnak tartják az időzítést - ezt a portfolio.hu írta.

A piacok számítottak a kötvénykibocsátásra, az elmúlt néhány hétben az Egyesült Államokban és Európában tartott magyar befektetői roadshow után. A piacon legalább 2 milliárd dollár értékű, 5-10 éves futamidejű kötvénykibocsátást várnak, 5,25-5,5 százalék közötti hozamszint mellett.A bejelentés nem volt meglepő, hiszen múlt héten ért véget a magyar delegáció amerikai–londoni–müncheni körútja, mely során valószínűsíthetően a kötvénykibocsátást készítették elő. A forint erősödött a hírre, de az Equilor elemzői szerint a lépést már nagyrészt beárazta a piac.

Az ÁKK által decemberben közzétett, ez évre vonatkozó kibocsátási terv szerint az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelyet 4-4,5 milliárd eurós devizakibocsátással, illetve a lakossági eurókötvény (PEMÁK) 400 millió eurós és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől kapott további 400 millió eurós forrásbevonással kíván finanszírozni.

Az ÁKK azonban január közepén jelezte, hogy új sorozatot indít a PEMÁK lakossági eurókötvényből, mivel az értékesítés már elérte az 1 milliárd eurót. Az adósságkezelő akkor hangsúlyozta, hogy a PEMÁK kibocsátása és sikeres értékesítése nem helyettesíti a nemzetközi tőkepiacon történő megjelenést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;