Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 22. 07:07, kedd | Belföld
Forrás: mno / MTI

Kedden fizetik ki a Malév-dolgozók áprilisi bérét

Kedden fizetik ki a Malév-dolgozók áprilisi bérét

Kedden utalják a Malévesek áprilisi bérét – derül ki a légitársaság hétfői tájékoztatásából.

Emlékeztetnek rá: a Malév Zrt. 2012. február 3-i leállását követően megkezdődött a munka törvénykönyve szerinti csoportos létszámleépítés folyamata, amely 1021 munkavállalót érint.

A csődeljárás és a felszámolás keretében a munkavállalók januári és februári bérüket még a Malév Zrt. saját forrásából rendben és időben megkapták. A márciusi bérkifizetések rendezésére a Malév számláján már nem állt rendelkezésre elegendő pénzeszköz, így ezt a Bérgarancia Alapból hívták le és fizették ki.

Az alapból maximálisan kifizethető összeg személyenként összesen bruttó 1 013 000 forint. A Munkaügyi Központtal történő szoros együttműködés eredményeként április második felében a munkavállalók 97 százaléka teljes mértékben megkapta a Bérgarancia Alapból az esedékes márciusi követelését.

A Malév nem tudott fedezetet biztosítani az áprilisi követelések teljesítésére sem, amelyben már a felmondási időre járó keresetek, illetve végkielégítések is megjelentek, így ezt is a Bérgarancia Alap terhére kellett lehívni. Ezeket május 22-én fizetik.

A bérgarancia-korlátból fakadóan azonban az alap az esedékes áprilisi követeléseket a dolgozók mintegy 85 százalékánál már csak részben tudta fedezni, ennek megfelelően esetükben az eddig ki nem fizetett és ezután esedékes kifizetésekre a Bérgarancia Alapból további forrás nem áll rendelkezésre – fogalmaznak.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a parlament honlapján olvasható írásbeli válaszában kifejtette, hogy az áprilisi fizetések kifizetésén túl további 500 millió forint áll majd rendelkezésre az alapból a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos járandóságok kifizetésére.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.