Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 23. 07:49, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kamatemelést vár a piac a magyar jegybanktól

Kamatemelést vár a piac a magyar jegybanktól

Az Equilor elemzői szerint a jegybank górcsöve nem a napi mozgásokra helyezi a hangsúlyt, ezért továbbra is 50 bázispontos kamatemelésre számítanak az elemzők, amivel 7,5 százalékra emelkedne az alapkamat.

A kötvény- és a forintpiacon már teljesen beáraztak egy ilyen döntést a szereplők, ezért csalódást vagy éppen meglepetést az okozna ha nem vagy éppen csak 25 bázisponttal szigorítana a jegybank.

A legfrissebb trendek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyarországnak az EU-val,illetve az IMF-fel a várt hitelmegállapodás kapcsán formálódó kapcsolata elsős számú piacmozgató tényező – ezt már a CIB Bank elemzői írják. A forint historikus mélypontra kerülése január folyamán felvetette egy esetleges rendkívüli kamatemelés lehetőségét, a pénzügyi stabilitás megőrzése, illetve egy túlzott leértékelődésből adódó inflációs kockázatok kivédése érdekében. A Monetáris Tanács ezen veszélyeket kiemelve verbális intervencióval felérő közleményeket bocsátott ki.A CIB elemzői szerint ugyanakkor az EU-val,illetve az IMF-fel történő megállapodás irányába tett legfrissebb lépések alapján nincs szükség rendkívüli, megelőző jellegű kamatemelésre. Ugyanakkor a forintban denominált eszközökkel szemben elvárt kockázati prémium relatíve magas maradt és a piaci szereplők továbbra is kockázatokat látnak a gazdaságpolitika alakulását illetően. Mindezek alapján az elemzők szerint a Monetáris Tanács január 24-i kamatdöntő ülésének legvalószínűbb kimenetele egy 50 bázispontos kamatemelés. Ez még csak részben szüntetné meg a jegybank „lemaradását” a piaci árazáshoz viszonyítva. Ugyanakkor ha az EU/IMF megállapodás létrejön, akkor nem lesz szükség további szigorításra.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.