Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2012. Március 09. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Jobban teljesít Kanada gazdasága

Jobban teljesít Kanada gazdasága

A kanadai jegybank a várakozásokkal összhangban 1 százalékon tartotta az alapkamatot, és ezzel 1950 óta a leghosszabb olyan időszakról beszélhetünk, amelyben a kamattartásé a főszerep.

A jegybank elnöke, Mark Carney elmondta, hogy a gazdaságban kevesebb már a kihasználatlan kapacitás, a belső kereslet élénkült, és a világgazdasági növekedést fenyegető külső kockázatok mérséklődtek.

A magasabb energiaárak miatt az inflációs pálya ismét felfelé ívelhet, s a gazdaság teljesítménye – amely szorosan kötődik az Egyesült Államokéhoz, valamint a nyersanyagpiacokhoz – tovább javulhat. A monetáris politika részéről továbbra is támogatott a gazdasági növekedés. Januárban még a központi bank azzal számolt, hogy a 2 százalékos középtávú inflációs cél, továbbá a kapacitások teljes kihasználtsága 2013. harmadik negyedévére válik elérhetővé, most februárban azonban nem jelölt meg időpontot e célok teljesítésére vonatkozóan.

Annyi viszont kiderült, hogy a stáb a maginfláció 2 százalékhoz közeli ingadozásával, mérsékelt gazdasági növekedéssel és stabil inflációs várakozásokkal kalkulál.A BoC megítélése szerint a fejlett gazdaságokban továbbra is tart a felépülés. A gazdasági szereplők egyéni pénzügyi mérlegük rendezésére fókuszálnak, de a globális kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság lényegesen csökkent az elmúlt hónapokhoz képest. A világgazdaság növekedése összességében elmarad még a potenciális szinttől, különösképpen a magas olajárak nyomán, de pesszimizmusra nincs okunk. A kanadai dollár minden bizonnyal profitál majd az olajár emelkedéséből, amely az inflációnak gátat is szab, ugyanakkor a versenyképességet sajnos rontja – számolnak be róla a Quaestor elemzői.

A kanadai gazdasági dinamikára a legnagyobb kockázatot továbbra is a 9 havi csúcson (7,6 százalékon) lévő, relatíve magas munkanélküliség és az ingatlanpiac vártnál gyorsabb lehűlése jelenti. A fogyasztók hitelfelvételi kedve lankadatlan, amely több mint a felét képezheti az idei gazdasági növekedésnek, másfelől viszont kockázatokat is hordoz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 09:56, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma 242,4 millió, a halálos áldozatoké 4,93 millió a világon

A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

2021. Október 22. 08:54, péntek | Külföld

Kórházban került Erzsébet királynő

Kórházban töltött egy éjszakát a brit uralkodó. A Buckingham-palota csütörtök éjszakai tájékoztatása szerint a 95 esztendős II. Erzsébet királynő szerda délután kereste fel a kórházat

2021. Október 22. 08:00, péntek | Külföld

Vádat emeltek a brit parlamenti képviselő felételezett gyilkosa ellen

Vádat emeltek csütörtökön egy 25 éves brit férfi ellen, akit Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolásának gyanújával vettek őrizetbe a múlt héten.

2021. Október 22. 07:00, péntek | Külföld

Befagyasztja a fűtőolaj árát Szlovénia

A szlovén kormány hétfőtől maximálja a fűtőolaj árát, a szociálisan rászorulók számára pedig fűtési támogatást nyújt, hogy csökkentse az emelkedő energiaárak fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatását