Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 29. 15:03, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráió: pixabay

Jó minőségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a fehér szőlők szürete, a termés egyes ültetvényeken meghaladja a tavalyi mennyiséget.

A fehér fajták - sauvignon blanc, chardonnay, királyleányka, zöld veltelini - magas minőségű termést hoztak. A kék szőlők - kékfrankos, kadarka - szürete is elkezdődött, a korai fajták már vörösborként erjednek - mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke az MTI-nek.

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon - tette hozzá.

Elmondta: a borvidéken csökkent az átmenő készlet, az óborok egy része továbbérlelés miatt áll a pincékben, más részük azért, mert nem növekedett olyan mértékben a piac, mint korábban. Zöldszüretet a 2400 hektáros borvidéken 38 hektáron választottak a termelők.

A borvidéki elnök beszámolt arról, hogy az idei felvásárlási árak alacsonyabbak a tavalyinál, de nem zuhantak akkorát, mint amire számítottak. A tavalyi 110-120 forintos kilogrammonkénti árakhoz képest idén 100-110 forint a szőlő ára, de a szüret elején volt 80 forint is - jegyezte meg.

Módos Ernő, a Ferger-Módos Borászat borásza elmondta: az eddigi termés minősége jó, a mennyisége azonban - a kistermelők tapasztalatai alapján - 10-20 százalékkal szerényebb a vártnál. Ez azt is jelenti, hogy nincs olyan nagy termés, ami túltermelést okozhat a borvidéken. Növelheti az átlageredményeket a kékfrankos, a cabernet és a merlot, amelyek szürete még hátra van.

Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke szerint a fehér, illatos fajták jobb évjáratot hozhatnak a tavalyinál, és a rozéborok is ígéretesek.

A borász kitért arra, hogy tapasztalatai szerint sok ültetvényen több szőlő termett, mint 2018-ban, a termelők a leszerződött mennyiségnél többet kínáltak a felvásárlóknak. Egyes fajtákban az országos átlaghoz képest 15-20 százalékkal több a termés - mondta.

Hozzátette: tapasztalatai szerint a felvásárlási árak a tavalyinál lényegesen alacsonyabban, kilogrammonként 60-90 forint között alakultak, ami az önköltségi ár alatt van. Vannak olyanok, akik szerződéssel vásárolnak fel szőlőt, és megadják a 100 forintot, de egyre szűkül ez a kör - tette hozzá.

Címkék: bor, szőlő, szüret

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.