Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 22. 07:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Újjászületik a Városligeti-tó

Újjászületik a Városligeti-tó

A FŐKERT Nonprofit Zrt. növények beültetésével varázsolja újjá a Városligeti-tavat az Aranyponty Zrt.-vel együttműködve.

Az Európában is egyedülálló Városligeti-tó jelenlegi, algásodásra hajlamos vízösszetételének megváltoztatása érdekében a két cég egy teljesen természet- és környezetbarát megoldást használ, amellyel elérhető a tó optimális vízösszetételének visszaállítása.

Az eljárás egyszerű: a tóba olyan növényeket telepítenek, melyek megfelelő mennyiségben dolgozzák fel a vízben jelenleg túl magas százalékban jelenlévő nitrogént és foszfort, ezzel tisztítva a vizet. A beültetett növények nem csak a víz összetételének tesznek jót, hanem díszítő értékkel is bírnak, így a beültetésük után a Városligetbe kilátogatókat egy szép, a tiszta vízfelületet zöld oázisokkal tarkított tó fogadja majd.

A hetekben telepítésre kerülő mintegy 120 konténeres növény – közöttük több színű tavi rózsák, vízitökök - várhatóan 1,5 – 2 hónap elteltével fogják igazán megmutatni magukat, s innentől folyamatosan változó képpel fogadják majd a látogatókat.

A Városligeti tó környékén jelentős mértékben elszaporodott vadkacsák azonban veszélyeztetik a tó újonnan kialakuló vízösszetételét. Hogy megóvják a vizet, a vadkacsák egy részét – természetesen állatbarát módon – befogják. Tisztelettel kérik a látogatókat, hogy ne bántsák az erre a célra kihelyezett ketreceket! A befogott állatokat a szakképzett dolgozók, szakszerű szállítást követően visszatelepítik természetes élőhelyükre. Mivel a vadkacsák hozzátartoznak a Városliget hangulatához, így 10-15 egyedet mindenképpen a tó környékén hagynak, hiszen ilyen létszámban nem veszélyeztetik a tó vízének megváltoztatott összetételét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára