Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 11. 07:05, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Jelentősen nőtt a jövedelem a mezőgazdasági termelésben

Jelentősen nőtt a jövedelem a mezőgazdasági termelésben

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) előzetes adatai szerint...

A mezőgazdasági termelők közül az egyéni gazdaságok (egyéni mezőgazdasági vállalkozók és őstermelők) egy hektárra jutó jövedelme 2011-ben az előző évhez képest 47 százalékkal nőtt, ami elsősorban a gabonaárak emelkedésével függ össze.

A gazdák jövedelme a tesztüzemi rendszer adatai szerint az EU-csatlakozás óta csaknem folyamatosan növekedett, ami részben az évről évre emelkedő közvetlen támogatásoknak köszönhető. A 2009-es visszaesés után 2011-ben folytatódott a jövedelem növekedése. Mivel a május 31-i mérlegzárás előtt a társas gazdaságok (gazdasági társaságok és szövetkezetek) pontos jövedelmi adatai nem állnak rendelkezésre, a 2011-re a VM csak az egyéni gazdaságok jövedelmét közli.

A 2011-es év azonban nem volt egyformán kedvező az összes gazdaság számára. Az év nyertesei a szántóföldi növénytermesztők voltak, náluk a jól szervezett termékpálya a gabonaárak növekedésével és emelkedő hozamokkal párosult. A zöldségtermesztők jelentős veszteségeket szenvedtek el az előző évhez képest, ami főként az árak csökkenésével magyarázható, míg a szőlészeteknél és a gyümölcstermesztőknél nőtt a jövedelem. Az állati termékek árai 2010-hez képest mintegy 20 %-kal emelkedtek, ez a jövedelem növekedésében is megjelent, annak ellenére, hogy a takarmányköltségek is nőttek.

Az egyéni gazdaságok 2011-ben az előző évhez képest csaknem 80%-kal növelték az egy hektárra jutó bruttó beruházásaikat. A jövedelmek 2003 óta szinte folyamatosan nőttek, az egyéni gazdaságok 2011-ben több mint négyszer annyi jövedelmet értek el, mint 2003-ban. A jövedelem növekedés vélhetően hatással volt a beruházások alakulására is, hiszen az előző évekre jellemző visszaesés után a beruházások 2011-ben jelentősen növekedtek. A beruházás, a termelési technológia folyamatos korszerűsítése elengedhetetlen feltétele a versenyképesség javításának.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére