Városlista
2021. december 1, szerda - Elza

Hírek

2011. December 05. 13:05, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Itt egy lehetőség a válságba került országoknak

Itt egy lehetőség a válságba került országoknak

Több száz milliárdos alap létrehozását tervezi az euróövezet tizenhét központi bankja és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a pénzügyi válságba került országok megsegítésére.

Írta hétfői számában a Die Welt a tárgyalásokhoz közel álló körökből származó információkra hivatkozva.

A lap értesülése szerint az euróövezeti bankok egy három számjegyű milliárdos összeget fizetnének be egy speciális alapba, és ebből támogatnák a bajba jutott országokat. Más országok központi bankjai – így például az amerikai jegybank szerepét beöltő Fed – is beszállnának a finanszírozásba a Die Welt szerint. A lap emlékeztet arra, hogy a héten Európában tárgyal Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter politikusokkal és bankárokkal.

A múlt héten pénteken terjedt el a hír, hogy az Európai Központi Bank (EKB) 200 milliárd euróig (270 milliárd dollár) terjedő összeget ad a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül az euróövezeti válságkezelésre. Később az IMF megerősítette, hogy tőkét vonna be az alap európai tagjaitól.

Az MNO korábban beszámolt róla, az elemzők szerint több oka is lehet annak, hogy az EKB az IMF-en keresztül támogatná az euróövezeti országokat. Egyrészt az Európai Unió alapszerződése tiltja, hogy az EKB közvetlenül finanszírozza az euróövezeti tagállamok költségvetéseit, a szabályozás azonban lehetővé teszi, hogy nemzetközi intézményeknek folyósítson pénzt. Másrészt pedig a lépéssel az EKB összeférhetetlenségi szempontokat is figyelembe vesz: a közvetlen folyósítás ugyanis a kamatfeltételek módosítására ösztönözhetné a központi bankot.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 01. 14:09, szerda | Külföld

Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban az 5-11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus okozta betegség ellen kifejlesztett védőoltást

2021. December 01. 08:00, szerda | Külföld

A szerb kormány korlátozta az alapvető élelmiszerek árát, hogy megállítsa az inflációt

Korlátozta az alapvető élelmiszerek árát a szerb kormány a következő két hónapra, hogy visszaszorítsa az inflációt - közölte a kormány sajtószolgálata kedden.

2021. December 01. 06:00, szerda | Külföld

3-4 hónap kell új vakcinák jóváhagyásához

Noha a meglévő oltóanyagok továbbra is védelmet nyújtanak, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szükség esetén három-négy hónapon belül uniós használatra ajánlhatja azokat a koronavírus elleni vakcinákat,

2021. November 30. 17:03, kedd | Külföld

Univerzális űrhajót fejleszt ki a Roszkoszmosz az új űrállomás számára

Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország az új orbitális állomás számára, amely űrhajósok és rakomány szállítására is egyaránt képes lesz