Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 22. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ismét itt a 'hajsza' - hogyan készülünk a karácsonyra?

Ismét itt a 'hajsza' - hogyan készülünk a karácsonyra?

Milyen ajándékra számíthatunk karácsonykor? A kozmetikumok, tabletek, okostelefonok és a ruhák is benne vannak a pakliban, hiszen várhatóan ezek lesznek az idei év slágerajándékai. A sokszor 30-40 ezres napi forgalom ellenére a magyarok bevásárlóközpontokban költik el az év során gondosan félretett pénzüket. De vajon ki mit vesz, mikorra időzíti a karácsonyi bevásárlást és hol teszi ezt meg? Az ünnepi vásárlási szokásokról Balatoni Juditot a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) főtitkárát kérdeztük.

„Az idei évben eddig – a korábbi évekhez hasonlóan - a kozmetikai ajándékcsomagok eladása növekedett” - tájékoztatott Balatoni Judit. Az MBSZ főtitkára elmondta: „Elsősorban a nagyobb drogériákban és hipermarketekben vásároljuk meg a kozmetikumokat.” Persze idén nem csak az ilyen jellegű terméket keressük, ugyanis várhatóan a mindig slágernek számító ruhák és az egyre nagyobb eladást mutató műszaki cikkek is a fa alá kerülhetnek.

Annak ellenére, hogy a bevásárlóközpontok egyes ünnepek környéki napokon akár 30-40 ezres látogatottságot is elérnek, nagy a tömeg, sokszor nehéz parkolóhelyet találni és még a kasszánál is sorban kell állni, mi mégis ezeket a plázákat preferáljuk inkább. Balatoni Judit elmondta: egyes felmérések szerint ennek oka az lehet, hogy jobban megbízunk a bevásárlóközpontokban, mint a kisebb boltokban. „Az emberek 80 százaléka megbízhatóbbnak tartja az itt megkapható termékeket és szolgáltatásokat, valamint úgy érzik itt kiemelten kezelik jogaikat” - fűzte hozzá a főtitkár, aki arról is tájékoztatott, hogy a bevásárlóközpontok népszerűsége töretlen hazánkban. A látogatók száma a válság hatására sem változott jelentősen. Egy kb. 40.000m2 kereskedelmi területtel rendelkező házban az éves látogatószám 10-16 millió fő. Mivel a bevásárlóközpontok a vásárlás mellett a szabadidő eltöltésére is alkalmasak, ezért a tulajdonosok/üzemeltetők a látogatók részére sokrétű programokat kínálnak. Ez a karácsonyi időszakban különösen jellemző. Balatoni Judit arról is nyilatkozott: 24 ország összehasonlításában a magyarok a legkonzervatívabbak az internetes vásárlás terén, ugyanis 70 százalékuk a tumultus ellenére is inkább üzletekben szerzi be a kigondolt ajándékot, mely megvásárlását általában az utolsó hétre hagyja.

„A férfiak – különösen a budapestiek - sokszor az utolsó napon veszik meg, amit kell, többet költenek ajándékokra, a nők viszont több személynek vásárolnak és persze a főzéshez szükséges alapanyagok beszerzése is rájuk marad.” - tájékoztatott Balatoni.

A nagy karácsonyi „hajsza” során azonban nem csupán a vásárlók rohannak és intézik teendőiket, hanem sajnos az ilyen tájt jól megélő zsebesek és az „unatkozó” bűnelkövetők is tevékenykednek. A bevásárlóközpontok külön felhívják a figyelmet arra, hogy ne hagyjunk a kocsinkban semmi értékeset, jobban figyeljünk táskánkra, valamint megerősített biztonsági szolgálattal és plusz egyenruhásokkal igyekeznek elkerülni a kellemetlenségeket - zárta szavait Balatoni Judit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.