Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 15. 07:40, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Irán a Perzsa Birodalmat akarja feléleszteni?

Irán a Perzsa Birodalmat akarja feléleszteni?

Üdvözölte az Irán ellen vitatott atomprogramja miatt bevezetett nemzetközi szankciók szigorítását az izraeli miniszterelnök-helyettese.

De nem adott egyenest választ arra a kérdésre, a zsidó állam tervezi-e, hogy megelőző csapást mér az iráni atomipari létesítményekre.

„Az izraeli álláspont szerint Iránnak le kellene állítania nukleáris programját, méghozzá azonnal" - mondta Szilvan Salom helyi idő szerint kedden New Yorkban, az ENSZ székházában, miután tárgyalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.

Az izraeli miniszterelnök-helyettes méltatta az Egyesült Államok és az Európai Unió közelmúltbeli döntését, amellyel szigorították az Irán ellen már érvényben lévő büntetőintézkedéseket.

„Ha Irán képes megdönteni kormányokat a Közel-Keleten, rendelkezik kőolajvagyonával és atombombát gyárt, azt hiheti, újra szuperhatalommá válhat, felélesztheti a Perzsa Birodalmat" - mondta Szilvan Salom.

Hozzátette, „tudjuk, hogy Irán és a vele együttműködők állnak" az elmúlt napokban szerte a világban izraeli diplomáciai célpontok ellen elkövetett, illetve tervezett merényletek mögött.

Kérdésre válaszolva az izraeli miniszterelnök-helyettes sajnálatosnak mondta, hogy azokban az arab országokban, ahol népfelkelés zajlott - Tunéziában, Egyiptomban, Líbiában -, mindenütt iszlamista csoportok jutottak hatalomra, amelyek „sokkal ellenségesebbek Izraellel szemben, mint elődeik".

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán beszámol országa új nukleáris sikereiről, projektjeiről az IRNA hivatalos hírügynökség előzetes beszámolója szerint. A hírügynökség nem tett említést arról, hogy milyen új létesítményekről lehet szó. Az iráni atomprogramot rendszeresen figyelemmel kísérő, Irannuc.ir című független hírportál szerint valószínűleg hivatalosan átadják majd az ország középső részén, a föld alatt kialakított Fordo urándúsítót, ahol két centrifugasor kezdi meg működését. A portál szerint az iráni elnök valószínűleg bejelenti azt is, hogy végső szakaszába jutott a teheráni kutatóreaktornak szánt üzemanyag-kazetták gyártása. Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy polgári célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik, amit Teherán tagad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.