Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 10. 08:53, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Ingyenes hepatitis C-szűrés lesz az országban több helyen

Ingyenes hepatitis C-szűrés lesz az országban több helyen

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (Vimor) szeptember 15-én, szombaton országos szűrést szervez a hepatitis C vírussal fertőzöttek felderítésére.

A rizikó-felméréssel és felvilágosítással egybekötött szűrés gyors, ingyenes és anonim.

A szervezet közölte, a szűrés célja a fertőzöttek felkutatása azért, hogy minél hamarabb megkezdhessék náluk a kezelést. A betegség ma már gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható.

A szűrővizsgálatok egy budapesti és kilenc vidéki helyszínen lesznek. Békéscsabán, Kaposváron, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Tatabányán és a fővárosban szeptember 15-én, Egerben pedig 22-én lesz lehetőség a szűrésen részt venni. A pontos helyszínek megtalálhatók az egyesület honlapján, a vimor.hu/cikkek/99/orszagos-szures-2018 címen.

Szakmai becslések szerint Magyarország lakosságának körülbelül egy százalékát érintik a krónikus vírushepatitisz-fertőzések. Mivel e fertőzések húsz-ötven évig lappanganak, nem okoznak jellegzetes panaszokat, az érintettek nagy része nem is tud betegségéről és a fertőzőképességéről.

A hepatitis C szinte tünetmentesen, észrevétlenül rombolja a májat. Mire a jellegzetes tünetek jelentkeznek, addigra sokszor előrehaladott májkárosodás, májzsugor, májrák alakulhat ki. A fertőzés vérrel terjed, védőoltás nincs ellene - hívja fel a figyelmet a szervezet.

Veszélyeztetettek lehetnek többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C fertőzöttekkel egy háztartásban élők, valamint szexuális partnereik, a hepatitis C-pozitív anyák gyermekei, továbbá az intravénás drogokkal élők.

A betegszervezet szerint mindenképpen érdemes szűrésre menniük azoknak is, akiknek tetoválásuk vagy testékszerük van, valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.