Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Július 03. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Illegális bevándorlás - hónapról-hónapra erősödik a nyomás a szerb-magyar határon

Illegális bevándorlás - hónapról-hónapra erősödik a nyomás a szerb-magyar határon

Hónapról-hónapra egyre többen kísérelnek meg átjutni a 175 kilométer hosszú szerb-magyar határszakaszon;

a jogalkotó ennek kezelésére hatékony és a menekültstátusz megszerzésének lehetőségét fenntartó megoldást alkalmaz a határtól 8 kilométeren belül elfogott migránsok tranzitzónába terelésével - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton telefonon az MTI-nek. Az erről szóló törvénymódosítás kedden lép hatályba.

Bakondi György hozzátette: az Ausztriában elfogottaknál is ugyanez az eljárás, az intézkedés célja, hogy jogellenesen senki ne tartózkodhasson Magyarországon.

Beszámolt arról, hogy péntekig idén összesen 17 489 embert fogtak el erőszakos tiltott határátlépés során és csaknem 5000 büntetőeljárás indult. A menekültstátusz elbírálásának ideje 72 óra, a többség, a fiatal férfiak esetében helyben bírálják el a kérelmet - nemzetbiztonsági, bűnügyi, közegészségügyi kockázatokat kiszűrve - és döntenek arról, kaphat-e menedékjogot vagy sem.

A migránsok közötti, pénteki fóti gyermekotthonban történt verekedésről elmondta: a mintegy 20, afgán és pakisztáni fiatal a rendőrök megérkezésére hagyta abba a verekedést, 3 ember szenvedett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket.

Bakondi György szerint az ehhez hasonló eseteket a külső határ őrizetének megerősítésével lehetne megelőzni, akkor, ha figyelembe vennék Magyarország javaslatait a több más országgal együtt kialakítandó hármas védővonalról. Az első a kibocsátó-, valamint a tranzitországok támogatása, együttműködési rendszer kiépítése, hogy ne induljanak útnak vagy ne haladjanak át a tranzitországokon migránsok - mondta. A másik az Európai Unión kívüli hot spotok létrehozása, amelyeknél megállapítanák, ki jogosult valóban politikai menedékjogra, a harmadik pedig a külső határok őrizete Európa-szerte - ismertette. Ezek szükségesek ahhoz, hogy ne következzenek be a közbiztonságot és nem egy esetben a nemzetbiztonságot fenyegető súlyos cselekmények - mutatott rá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére