Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Szeptember 07. 06:50, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük határainkat

Illegális bevándorlás - a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük határainkat

Számunkra a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük a határainkat - hangsúlyozta Szijjártó Péter külügyminiszter a Der Standard című osztrák lap hétfői számában megjelenő interjújában…

Kitért arra is, hogy Magyarország számára a határok védelme a legkiemeltebb feladatok közé tartozik.
A tárcavezető szerint az osztrák kancellár kritikája nem egészen érthető, hiszen egyrészről figyelmeztette Magyarországot, hogy regisztrálja és ne engedje át a menekülteket Ausztriába, másrészről a magyar-szerb határon álló kerítés építését bírálta. El kell dönteni, hogy mit akarunk: védeni a határokat, vagy mindenkit átengedni? - tette fel a kérdést a tárcavezető.

Elmondta: a kerítés azzal a céllal épült, hogy a migránsokat a törvényes határátkelőkhöz irányítsa. Tájékoztatása szerint jelenleg azon dolgoznak, hogy a magyar-szerb határon létesüljön három tranzitzóna, ahol az emberek benyújthatják menedékkérelmüket, amelyet gyorsan és egyenként bírálnak majd el. Aki megkapja a menekültstátust, az beutazhat Magyarországra, akinek azonban elutasítják a kérelmét, annak el kell hagynia a tranzitzónát Szerbia irányába - mondta a miniszter.

Szijjártó kifejtette: a magyar-szerb határon lévő kerítés megépítésére azért volt szükség, hogy az unió külső határait megvédjék. Kitért arra is, hogy kiemelt fontosságú az illegális határátlépések megakadályozása.

A tárcavezető elmondta: korábban a menekültek együttműködőek voltak, azonban a vitatható németországi bejelentést, miszerint a szíriai menedékkérők esetében Németország felfüggeszti a dublini rendeletet, meghívásként értékelték, és már kevésbé kooperatívak.

"Amit most átélünk" az egy migrációs válság, a modern kor népvándorlása - jelentette ki a tárcavezető.

Idén 167 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, 99 százalékuk Szerbián át érkezik és mintegy 150 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet az országban - mondta a tárcavezető és rámutatott: azonban az a gond, hogy csaknem mindegyikük elhagyta az országot még azelőtt, hogy az eljárás megkezdődött volna. Becslése szerint átlagosan a kérelmet benyújtók kilenc százaléka kap menekültstátust Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni