Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. November 03. 07:38, kedd | Belföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás: a magyar és a német kormány egyetért abban, hogy a megoldás feltétele az áradat megállítása

Illegális bevándorlás: a magyar és a német kormány egyetért abban, hogy a megoldás feltétele az áradat megállítása

A magyar és a német kormány az európai migrációs válság ügyében a meglévő nézetkülönbségek ellenére egyetért abban, hogy európai megoldásra van szükség, és ennek előfeltétele a beáramlás kontrollálása és megállítása

- mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek hétfőn Berlinben, miután megbeszélést folytatott Sigmar Gabriel német alkancellárral, gazdasági miniszterrel és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel.
Varga Mihály kiemelte: a német vezetők azt is egyre inkább felismerik, hogy kulcsfontosságú az uniós külső határok, mindenekelőtt a görög-török határ védelme.

Továbbá közös meggyőződés, hogy az EU felé vezető migrációs útvonal legfontosabb szakaszán, Törökországban a vasárnapi választások révén megszilárdulhat a politikai helyzet, és egy stabil kormány létrejöttével "prioritást kaphat" a Görögországgal közös határ ellenőrzése.

A magyar és a német kormány Oroszország szerepéről is egyformán gondolkodik, mindkét fél úgy véli, hogy szükség van Oroszországra a globális kérdések, így a szíriai helyzet megoldásához. Ugyanakkor elengedhetetlen az ukrán válság rendezésére kidolgozott minszki megállapodások betartása, ez azonban nemcsak Oroszországon, hanem Ukrajnán is múlik - mondta a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók enyhítésének előfeltétele a minszki egyezményekben foglaltak végrehajtása.

"Mindenki érzi, hogy Európa az utóbbi 25 évben példa nélkül álló kihívással került szembe" - mondta Varga Mihály arra a felvetésre, hogy berlini látogatása azt mutatja, hogy az európai migrációs válság gazdaságpolitikai ügyekkel foglalkozó miniszterek tárgyalásain is kiemelt téma.

A válság miatt "kiéleződtek az európai együttműködés, az uniós döntéshozatal kérdései, és ebben lehetnek félreértések, amelyeket érdemes tisztázni" - tette hozzá.

Rámutatott, hogy tárgyalópartnerei más-más politikai oldalt képviselnek - Sigmar Gabriel a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Wolfgang Schäuble a konzervatív CDU egyik legtekintélyesebb vezetője -, mégis mindkét tárgyaláson "azokat a pontokat tudtuk keresni, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést".

Különösen a Sigmar Gabriellel folytatott megbeszélésen volt érezhető, hogy "valóban vannak nézetkülönbségek, de ezek ellenére is azt kerestük, hogy hogyan tudjuk egymás álláspontját megérteni" - mondta Varga Mihály.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.