Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Szeptember 09. 07:35, szerda | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - A Fehér Ház lépéseket mérlegel, az ENSZ-főtitkár európai vezetőkkel beszélt

Illegális bevándorlás - A Fehér Ház lépéseket mérlegel, az ENSZ-főtitkár európai vezetőkkel beszélt

A Fehér Ház lépéseket mérlegel, amelyekkel az Egyesült Államok segíthetne Európának a menekültválság kezelésében.

Jelentette ki kedden Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Eközben Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője közölte, hogy Ban Ki Mun az elmúlt két nap során megbeszélést folytatott Magyarország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország és Görögország vezetőivel. A világszervezet apparátusának első embere arra kérte őket, hogy "váljanak a hangjává azoknak, akik védelemre szorulnak és találják meg hamar a közös megközelítést annak érdekében, hogy az alapvető szükségleteiket kielégítsék".

Barack Obama elnök kormánya bírálatok kereszttüzébe került a menekültek és a bevándorlók ügyének pártfogói részéről, amiért megítélésük szerint Washington nem tesz eleget a Szíriából és más országokból menekülők okozta válság megoldásáért.

"A Fehér Ház továbbra is pótlólagos lépéseket mérlegel, amelyekkel meg tudnánk segíteni azokat az országokat, amelyek e teher oroszlánrészét viselik" - mondta Josh Earnest.

A Fehér Ház szóvivője szerint az európai menekültválság a jelek szerint tovább mélyül. Mint mondta, a Fehér Házat aggasztja az erőszak elől elfutott menekültek sebezhetősége. Szavai szerint Washington kész a humanitárius szervezetek további támogatására.

Közben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sürgette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa mielőbb tegyen lépéseket a szíriai válság lezárása felé a 2012-es útiterv alapján, amely előírja egy teljes végrehajtói hatalommal felruházott átmeneti kormány felállítását. A főtitkár a konfliktust Szíria kolosszális tragédiájának és "a nemzetközi megosztottság szégyenteljes jelképének" nevezte

Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy a háború és erőszak elől Európába menekülők túlnyomó többségének törvényes joga van menedéket kérni, anélkül, hogy a diszkrimináció bármilyen formáját alkalmaznák ellenük. Sürgette, hogy a vezetők szálljanak szembe az erősödő idegengyűlölettel és diszkriminációval, valamint a menekültek és migránsok elleni erőszakkal szemben. Rámutatott, hogy az európai államoknak egyéni és kollektív felelőssége a felelős és humánus fellépés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.