Városlista
2021. május 7, péntek - Gizella

Hírek

2019. Január 31. 07:32, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Idén némileg lassulhat a GDP-bővülés üteme

Idén némileg lassulhat a GDP-bővülés üteme

Folytatódhat a dinamikus gazdasági növekedés Magyarországon az idén, a GDP-bővülés üteme ugyanakkor némileg lassulhat a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmérése szerint.

Az MFB 2018. október-november között végzett reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése, az MFB-Indikátor adatai alapján készült MFB Periszkóp szerint az idén 4 százalék körüli növekedésre lehet számítani a vállalati jelzések alapján. Ez azonban az elemzés szerint óvatosan tekinthető idei GDP-prognózisnak, mivel az MFB-Indikátorra alapozott előrejelzésben kiemelt és hangsúlyos szerepe van a vállalati terveknek és várakozásoknak, míg a lakossági szegmens szándékai és lehetőségei csak közvetve, a termelési oldal szemszögéből és megítéléséből kerülnek be a becslésbe - írják.

A cégek várakozásai határozott optimizmust tükröznek az idei évre várt hazai értékesítéssel kapcsolatban, azonban az exportpiacok lassulását érzékelik, ami fejlesztéseikre, finanszírozási döntéseikre is hatással van. A hazai vállalatok átlagosan 9,3 százalékos növekedést prognosztizálnak az értékesítés árbevételében 2019-ben, azonban jelentősek az iparági különbségek. A lakossági fogyasztás esetében a vállalati válaszokból kiindulva 5-6 százalék körüli növekedésre lehet számítani 2019-ben. Az áru- és szolgáltatásexport a cégek jelzései alapján 3-6 százalék körüli ütemben bővülhet az idén.

A beruházások növekedése folytatódhat, amit a hazai felvevőpiac kereslete mellett egyre inkább hajt a súlyosbodó munkaerőhiányra alternatív lehetőséget kínáló gépesítés is. A betöltetlen álláshelyek növekvő száma azonban egyúttal a fejlesztések egyre nagyobb akadályát is jelenti, mivel az élő munkaerőt helyettesítő új eszközök, gépek kezelése és használata a korábbitól eltérő, illetve újfajta képességeket is igényel. A vállalatok 2018 végén regisztrált fejlesztési kedvének (a beruházási szándékot jelző vállalatok arányának) alakulása alapján 2019-ben 5-10 százalék körüli ütemben bővülhetnek a hazai beruházások. A beruházási kedv lanyhulásával a vállalatok forrásbevonási szándéka is mérséklődik.

A termelési oldalról valamennyi ágazatban élénkülést várnak a cégek 2019-ben, viszont jelentős szóródásra lehet számítani. A legkedvezőbb értékesítési kilátásokat saját megítélésük alapján a villamosgép-, a háztartásikészülék-gyártás és a vegyipar mutatja, míg az agrárágazatok többsége óvatos árbevétel várakozásokat fogalmazott meg a tavalyi kedvezőnek mondható év után.

A gazdasági növekedés szerkezete az idén átalakulhat: mérséklődhet a beruházások és az export jelentette húzóerő, a fogyasztás hatása viszont erősödhet, míg termelési oldalon az ipar és a szolgáltató szektor járulhat hozzá elsősorban a bruttó hazai termék bővüléséhez.

Címkék: gazdaság, gdp, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 18:01, csütörtök | Belföld

Péntek éjfélig várják a 16-18 évesek regisztrációját

Péntek éjfélig várják a 16-18 évesek regisztrációját a vakcinainfo.gov.hu-n - emelte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

2021. Május 06. 17:04, csütörtök | Belföld

Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével

A magyar felnőtt lakosság masszív többsége, 72 százaléka elégedett a kormány oltóanyag-beszerzési stratégiájával a koronavírus-járvány alatt

2021. Május 06. 15:02, csütörtök | Belföld

Láncra vert három kiskutyát és egy macskát, majd elköltözött a nő

A gyanú szerint egy 43 éves erdőkertesi nő láncra kötve bezárt három kistestű kutyát és egy macskát, majd elköltözött. A gödöllői nyomozók most fejezték be a 2018-as büntetőügyet.

2021. Május 06. 13:54, csütörtök | Belföld

Augusztusig maradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek

Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.