Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Június 16. 15:41, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Hőségre és heves zivatarokra is számítani kell a hétvégén

Hőségre és heves zivatarokra is számítani kell a hétvégén

A hőség miatt két megyére másodfokú, három megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Emellett az ország nagy részén várható viharos szélre és heves zivatarokra is figyelmeztettek. A hétvége időjárása az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzésük szerint meleg, de változékony lesz.

Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 22 fok között várható, az Északi-középhegység térségében lesz a leghűvösebb. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúl északnyugati tájain 25 és 27, másutt általában 28 és 33 fok között alakul, de a Tiszántúlon akár 34-35 fok is lehet.

A hőség miatt Békés és Csongrád megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat péntekre, ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakul. További három megyében (Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok) elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben szintén a hőség miatt. Emellett a fővárosra és Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére a heves zivatar, és több megyére a viharos szél veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: pénteken nagy területen megerősödik, az ország északi felén időnként viharossá fokozódik a délnyugati szél. A déli óráktól elszórtan alakulhat ki zivatar, helyenként heves zivatar, felhőszakadás, viharos (akár óránkénti 80-100 kilométeres) széllökés és jégeső kíséretében. Heves zivatar kialakulására a Pécs-Salgótarján vonaltól keletre van a legnagyobb esély - tették hozzá.

Szombaton a Dunántúlon jellemzően gomolyfelhős, napos idő várható, számottevő csapadék nélkül. Keleten viszont több helyen is lehet zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 14-19 fok lehet. Nappal 23-28 fokig melegszik fel a levegő.

Vasárnap napos idő várható, este viszont főként délnyugaton már lehetnek záporok, zivatarok. A minimumhőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű. A nappali maximumok 27 és 31 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Az érkező hőhullám miatt az országos tisztifőorvos csütörtökön elsőfokú figyelmeztető jelzést adott ki az ország területére, ez a hét végéig érvényes.

Címkék: hőség, meleg, vihar, zivatar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.