Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Június 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hiperérzékeny bőrű csecsemő: még simogatni sem szabad

Hiperérzékeny bőrű csecsemő: még simogatni sem szabad

Annyira érzékeny és sérülékeny egy brit csecsemő bőre, hogy a szülei még csak nem is simogathatják öt hónapos lánykájukat.

A manchesteri gyermek bőre állandóan felhólyagzik, mert Epidermolysis Bullosa betegségtől szenved, amely gyógyíthatatlan. Ráadásul heves fájdalommal jár a bőrfelület sérülése, így aztán a gyermeknek öltöztetése, fürdetése előtt mindig fájdalomcsillapítót kell beadni.
"Egyszerűen nem lehetünk túl óvatosak" - idézte a 34 éves anyát, Kerry Quinnt a The Daily Telegraph című brit lap.
Az öltöztetés rendkívül finom mozdulatsort igényel: a ruhácskákat a szülők kifordítják, mielőtt lányukra adják, hogy a súrlódást minimálisra korlátozzák.
A lány lábait születésekor egyáltalán nem borította bőr, az orvosok pedig első pillantásra azt hitték, hogy hatalmas anyajegyeket látnak. Utána fertőzésre gyanakodtak, mígnem arra jutottak, hogy a csecsemőnek Epidermolysis Bullosa betegsége van, amely genetikai eredetű és ritka, de messze nem egyedi: Nagy-Britanniában mintegy ötezren szenvednek tőle, az egész világon pedig félmillióan. A kór lényege, hogy hiányzik az a fehérje, amely a bőr két fő rétegét összetartja, emiatt azután minden mozdulat, amely súrlódással jár, elválasztja a két réteget egymástól és kiütések, hólyagok támadnak köztük. Mindennek tetejébe a gyermek esetében rendkívül nagy a kockázata annak, hogy tizenéves korára bőrrák támadja meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni