Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 16. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Hétfőtől lehet pályázni az energiatakarékos beruházásokra

Hétfőtől lehet pályázni az energiatakarékos beruházásokra

Hétfőtől lehet pályázatot benyújtani energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos épületek építésére az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 1,6 milliárd forint keretösszegben kiírt, Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják.
 

hagyományos építésű, 1992 előtt épült ingatlanok komplex – energiahatékonysági felújítást és megújuló energia felhasználást ösztönző – energetikai korszerűsítésére tulajdonosok és lakóközösségek nyújthatnak be pályázatot. A támogatható tevékenységek közé tartozik egyebek mellett a nyílászárók cseréje, beépítése, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz-rendszerek felújítása, átalakítása. E célokra lakásonként legalább 50-60 százalékos energia-megtakarítás esetén legfeljebb 3-5 millió forint támogatás nyerhető el. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 40-50 százalékát fedezheti.

Az új építésű otthonok támogatásának célja az, hogy az épületek A vagy A kategóriás energetikai besorolást érjenek el. A kiíráson természetes személyek és építtető, gazdálkodó szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forint pályázati forráshoz. A támogatható tevékenységek köre megegyezik a felújításokéval.

A legnagyobb energia-megtakarítás az épületszektorban érhető el; az átfogó épületenergetikai programokkal mérsékelhető az ország energiafüggősége. A beruházások csökkentik az épületek energiafogyasztását, a lakók, lakóközösségek rezsiköltségeit. A kötelező előírásoknál energetikailag hatékonyabb építési eljárások ösztönzése emeli az ingatlanok forgalmi értékét, kvalifikált munkahelyek teremtéséhez járul hozzá az építőiparban.

A támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozású. A pályázatok 2011. augusztus 15. és 2011. október 30. között, vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be. Amennyiben a pályázatra az eredetileg tervezetteket lényegesen meghaladó mennyiségben érkezik támogatási igény, ezért a rendelkezésre álló, felhasználható források nem elegendőek a további pályázatok befogadásához, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felfüggesztheti a támogatási konstrukciót.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: pályázat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.