Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 07. 07:09, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Hatalmas veszteségeik vannak a gyümölcstermesztőknek

Hatalmas veszteségeik vannak a gyümölcstermesztőknek

A gyümölcstermés 80–90 százalékát vitte el a februári és a húsvéti fagy a Dél-Alföldön. Biztos kárenyhítésre csak azok a termelők számíthatnak, akik legalább egy hektáron gazdálkodnak.

A februári fagy a baracktermés 80 százalékát elvitte a térségben. A cseresznye és a meggy a februári hideget még túlélte, de a húsvéti fagyot már nem. A termelők május 15-éig jelenthetik be a kárt. Pénzre csak azok számíthatnak biztosan, akiknek legalább egy hektár gyümölcsösük van.

Kocsis László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetőhelyettese elmondta: a kisebb területtel rendelkezőknek a területalapú támogatás beadásakor kell jelezniük kárukat, és ha kárt szenvedtek, a hozamkiesés bizonyos százaléka után minimum 30 százalék kárenyhítést kapnak. A másik lehetőség a biztosítási díj támogatása, amely a díj 65 százaléka lehet maximálisan, közölte Kocsis László.

A fagy a szőlőt és az almát sem kímélte. Becslések szerint ott 50–70 százalék a terméskiesés.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.