Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 11. 15:20, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Hároméves kislány a Mensa tagjai között

Hároméves kislány a Mensa tagjai között

Hároméves kislányt vettek fel a magas intelligenciájú embereket tömörítő Mensa társaság tagjai közé Nagy-Britanniában.

A helyi sajtó jelentése szerint az orosz származású, a Surrey grófságbeli Guildfordban élő Alice Amos 162-es intelligenciahányadossal (IQ) csatlakozhatott a nemzetközi egyesület nagy-britanniai tagozatához. Jelenleg ő a legfiatalabb Mensa-tag a szigetországban, ahol rajta kívül még tizenhét olyan gyerek tartozik a társasághoz, aki még nem érte el az iskoláskort.
Az egyesületet 1946. október 1-jén alapította Nagy-Britanniában Roland Berrill ausztrál ügyvéd és Lancelot Ware angol tudós. Ma több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa.
A nemzetközi társaság célja, hogy összefogja az általa elfogadott intelligenciateszten kiemelkedő eredményre képes embereket tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre.
A két nyelven beszélő Alice Amos IQ-ja magasabb, mint Bonaparte Napóleoné (145) vagy Albert Einsteiné (156). A Mensa közlése szerint szereti Ezópusz (Aiszóposz) meséit, és rajong az Aranyfürtöcske és a három medve-történetekért - jelentette a dpa német hírügynökség.
A magyar Mensa nem vesz fel gyermekeket a tagjai közé, a korhatár a magyar egyesületben 17 év. Nagy Lantos Balázs, a Mensa HungarIQa elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a gyerekek IQ-ja változékony, az ő esetükben más a definíciója is. Az IQ egy korcsoporthoz igazított érték, amelyet gyermekek esetében például gyermektesztekkel mérnek - hangsúlyozta.
Ugyanakkor Magyarországon is van mód arra, hogy egészen kivételesen, a felügyelő pszichológus egyedi engedélyével megírhassa az egyesület felvételi tesztjét egy 17 éven aluli személy is. Ennek ellenére a magyar egyesület tagjai között jelenleg nincs 17 éven aluli - mondta az elnök.
Nagy Lantos Balázs szerint az eltérő nagy-britanniai gyakorlat oka az, hogy a brit Mensa társaság úgymond a lehető legnagyobb esélyegyenlőségre törekszik; azt akarja, hogy a kor se legyen akadály a tagfelvétel előtt.
A magyar elnök úgy tudja, hogy a hároméves Alice Amos intelligenciahányadosát nem felnőtt-, hanem gyermekteszttel mérték.
Hozzátette még, hogy a történelmi személyiségek esetében csak becsült intelligenciahányadosról lehet szó, Napóleon korában még nem létezett az IQ fogalma, így nem is mérhették, Einstein korában már létezett a fogalom, de nem tudni arról, hogy a tudós kitöltött volna ilyen tesztet.

Címkék: Színes-tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése