Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Május 24. 19:19, kedd | Belföld
Forrás: mti

Hamis diplomával és nyelvvizsgával élt vissza egy önkormányzati dolgozó

Hamis diplomával és nyelvvizsgával élt vissza egy önkormányzati dolgozó

A Miniszterelnökség által 2014-ben elrendelt nyelvvizsga-felülvizsgálaton derült fény arra a visszaélésre,

amely miatt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntettével vádolja a csongrádi önkormányzat, illetve a Csongrád Megyei Kormányhivatal egyik korábbi dolgozóját - tájékoztatta a kormányhivatal kedden az MTI-t.

A vádirat szerint a férfi több mint 15 éve dolgozott a csongrádi polgármesteri hivatalánál, illetve 2013-tól a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál, munkaköréhez a középfokú végzettség is elegendő volt. A vádlott azért, hogy magasabb bért kapjon, 2004 májusában beadott egy budapesti főiskolán szerzett diplomát és egy alapfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt. A férfi valójában soha nem tette le az alapfokú nyelvvizsgát, és főiskolai diplomát sem szerzett, a dokumentumok hamisítványok voltak, azokat 2004-ben szerezte Budapesten egy ismeretlen személytől.

A vádlott a csongrádi önkormányzatnak mintegy 8 milliót, a Csongrád Megyei Kormányhivatalnak közel 2,8 millió forint kárt okozott, ami az eljárás során nem térült meg.

A kormányhivatal közleménye szerint a Miniszterelnökség kezdeményezésére 2014 nyarán kezdődött el a nyelvvizsgák felülvizsgálata. A közokirat ellenőrzését az Oktatási Hivatal végezte, ez a szervezet tett büntetőfeljelentést a visszaélés gyanúja alapján. Így indult el az eljárás a hivatal munkatársa ellen, aki a hamisítás tényét elismerte. A férfi kormányzati szolgálati jogviszonya a csalás kiderülését követően azonnal megszűnt.

Nyelvvizsgákkal ilyen visszaélés ma már nem történhet. A bizonyítványok ellenőrzése kötelező a kinevezés előtt, ezt a feladatot a Nyelvvizsga Akkreditációs Központ végzi - áll a kormányhivatal közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.