Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 20. 14:11, hétfő | Életmód
Forrás: mno

Gyakrabban kapnak szívrohamot a diétás üdítők fogyasztói

Gyakrabban kapnak szívrohamot a diétás üdítők fogyasztói

A diétás szénsavas italok jót tesznek a derékvonalunknak, ám azok, akik naponta fogyasztják ezeket, nagyobb kockázattal kapnak szívrohamot vagy szélütést egy új amerikai tanulmány eredménye szerint.

Noha a Journal of General Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett kutatás azt mutatta, hogy azok az idősebb emberek, akik mindennap ittak diétás üdítőt, 44 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek el szívrohamot, az eredmény nem azt bizonyítja, hogy ezért feltétlenül a cukormentes ital tehető felelőssé. Mint Hannah Gardener kutatásvezető hangsúlyozta, más dolgok is lehetnek, amelyek a diétás üdítők kedvelőinél közösek, és magyarázzák az összefüggést.

„Amit láttunk, az egy összefüggés volt. Ezek az emberek általában egészségtelenebb szokásokat követnek” – magyarázta Gardener, aki a Miami Egyetem Miller Orvosi Iskolájának kutatója. A diétás üdítők fogyasztói általában nagyobb testsúlyúak voltak, magasabb volt a vérnyomásuk és koleszterinszintjük, valamint gyakrabban voltak cukorbetegek.

A követéses vizsgálatba 2564 New Yorkban élő felnőttet vontak be, akik a tíz évig tartó tanulmány kezdetén legalább 69 évesek voltak. A követés tíz éve alatt 591 férfi és nő kapott szívrohamot, szélütést vagy halt meg szív- és érrendszeri okokból. Az eredmények értékelésekor kiderült, hogy a napi rendszerességgel diétás üdítőt fogyasztó embereknél 44 százalékkal gyakrabban fordultak elő ezek az esetek.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.