Városlista
2021. december 1, szerda - Elza

Hírek

2011. November 16. 07:01, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Görögország mindent bevet, hogy bennmaradjon

Görögország mindent bevet, hogy bennmaradjon

A görög pénzügyminiszter szerint országa mindent megtesz azért, hogy az euróövezet tagja maradjon, azonban a kormányváltás után is kétséges, hogy az uniós mentőmechanizmussal úrrá lehet-e lenni a válságon.

Evangelosz Venizelosz ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány november 18-án, pénteken terjeszti be az új költségvetési tervet, az adóreform javaslatot pedig a jövő év elején, február végéig. Rámutatott: a nagy kérdés a pénzügyi szektor likviditásának biztosítása.

Hangsúlyozta azt is, hogy az új ügyvezető kormánynak mindent meg kell tennie az államcsőd elkerülésére. Az új kabinet feladata az október 26-án Brüsszelben elfogadott, 130 milliárd eurós mentőcsomag ratifikálása lenne, amely nélkül Görögország az államcsődön kívül azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt európai uniós tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját.

A 130 milliárd eurós mentőcsomagért cserébe Athén a takarékossági csomag következetes végrehajtását ígérte, és a parlamenti ratifikálással szabaddá válhat az út az eddig visszatartott, nyolcmilliárd eurós újabb hitelrészlet folyósításához.

Ugyanakkor Venizelosz hangsúlyozta, hogy a jövő év elején sok pénzre lenne szükség: 30 milliárd euróra a bankok feltőkésítéséhez, márciusban 15 milliárdra az újrafinanszírozáshoz, valamint 5 milliárdra a piaci likviditás biztosításához.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 01. 14:09, szerda | Külföld

Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban az 5-11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus okozta betegség ellen kifejlesztett védőoltást

2021. December 01. 08:00, szerda | Külföld

A szerb kormány korlátozta az alapvető élelmiszerek árát, hogy megállítsa az inflációt

Korlátozta az alapvető élelmiszerek árát a szerb kormány a következő két hónapra, hogy visszaszorítsa az inflációt - közölte a kormány sajtószolgálata kedden.

2021. December 01. 06:00, szerda | Külföld

3-4 hónap kell új vakcinák jóváhagyásához

Noha a meglévő oltóanyagok továbbra is védelmet nyújtanak, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szükség esetén három-négy hónapon belül uniós használatra ajánlhatja azokat a koronavírus elleni vakcinákat,

2021. November 30. 17:03, kedd | Külföld

Univerzális űrhajót fejleszt ki a Roszkoszmosz az új űrállomás számára

Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország az új orbitális állomás számára, amely űrhajósok és rakomány szállítására is egyaránt képes lesz