Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Február 09. 13:20, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Görögország kapott még 15 napot

Görögország kapott még 15 napot

Görögország további 15 napot kapott arra az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta trojkától, hogy megtalálja 300 millió euró megtakarításának forrását az újabb mentőcsomagért cserébe.

Közölte csütörtök hajnalban egy meg nem nevezett kormánytisztviselő.

Görögország a 130 milliárd eurós új mentőcsomagért cserébe vállalta, hogy az idei költségvetésben megtakarít 3,3 milliárd eurót, ami a GDP 1,5 százaléka. A görög kormánykoalíció pártvezetői a szerda éjszakába nyúló tanácskozásukon minden megszorító elemben megállapodtak, kivéve a nyugdíjkifizetésekét, amelynek 300 millió eurót kell kitennie. Lukasz Papadémosz miniszterelnök ezután csütörtök hajnalban tárgyalt a trojka képviselőivel, de hírügynökségi jelentések szerint ez a megbeszélés eredménytelenül zárult.

Az eredeti feltételek szerint a pártvezetőknek csütörtökig meg kellett volna állapodniuk a megszorításokban, mert 17 órakor Brüsszelben összeülnek az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy döntsenek a mentőcsomagról. Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter korán reggel elutazott Brüsszelbe, és ekkor reményteljesen nyilatkozott arról, hogy délután Brüsszelben a miniszterek „pozitív döntést” hoznak a mentőcsomagról.

A meg nem nevezett kormánytisztviselő ezt követően beszélt arról, hogy a 300 millió euró megtakarításáról még 15 napig tárgyalhatnak a görög vezetők.

A görög kormánykoalíció pártvezetői szerdán megtartották a már többször elhalasztott csúcstalálkozójukat a 130 milliárd eurós mentőcsomagért meghozandó megszorító intézkedésekről, de a nyugdíjcsökkentés kérdése miatt még mindig nem sikerült teljesen megállapodniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.