Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. December 06. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: mti

GKI: az ingatlanosok többsége szerint már nem emelkednek tovább a lakásárak

GKI: az ingatlanosok többsége szerint már nem emelkednek tovább a lakásárak

Az ingatlanosok többsége a használt és az új építésű lakások árában is stagnálásra számít a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast közös novemberi felmérése szerint.

A fővárosi használt lakások csak a válaszadók 19 százaléka szerint drágulnak jövőre, 48 százalék az árak stagnálásra, 33 százalék pedig az árak jelképes, 1 százalék körüli mérséklődésére számít. A vidéki körzetekben erős többségbe kerültek a csökkenő árakra számítók: az összesített előrejelzés szerint nyugaton 4, keleten 6 százalék körüli árcsökkenés várható.

Az új építésű lakások áremelkedésére számítók aránya országosan egyharmad, míg csaknem kétharmad stagnálásra számít. Budapesten az átlagosnál többen számolnak további áremelkedéssel. A válaszadók szerint átlagosan 3 százalék körüli áremelkedés várható a következő egy évben, a fővárosban 5 százalék.

A lakásbérleti piacon a közeljövőben a fővárosban átlagosan 4 százalékos, a nyugati régióban 2 százalékos díjemelkedés, míg az ország keleti részén 6 százalékos csökkenés valószínű.

A közlemény szerint az ingatlannal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest jelentősen romlottak. Csaknem minden szegmensben a keresletet kisebb-nagyobb mértékben meghaladó kínálat valószínű. Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt romlóak a várakozások, és minden szegmensben túlkínálatot várnak.

Arra is kitértek, hogy a lakosság a korábbinál óvatosabbá vált. A biztosan lakást vásárolni vagy építeni szándékozó háztartások száma az egy negyedévvel ezelőttihez képest 17, a valószínűleg ezt szándékozóké 13 százalékkal csökkent.

A lakáspiaci indexek 2022-ben csaknem folyamatosan csökkentek, ami azt jelzi, hogy a piaci kilátások romlóak. A novemberi felmérés szerint a GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci index (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 10, éves alapon 26 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 9, éves alapon 27 pontos szűkülést mutat. Az aktuális indexértékek a pandémia mélypontján mért értékeket idézik.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezésére, a mostani kutatásban 91 cég vett részt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

Fotó: Pixabay

Címkék: árak, ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.