Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Június 24. 22:26, hétfő | Életmód
Forrás: http://www.hirado.hu

Genetikai oka is lehet a migrénnek

Genetikai oka is lehet a migrénnek

A migrén új genetikai kockázati tényezőjét tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport.

A tudósok öt új genetikai régiót azonosítottak, amelyek részben felelősek a krónikus fejfájással járó betegség kialakulásáért. A tanulmányt, amely a Nature Genetics amerikai szakfolyóiratban jelent meg, több mint százezer ember vizsgálata támasztja alá.

Adataik szerint a felnőttek 14 százaléka szenved migréntől. A rohamokat gyakran kíséri erős hányinger és hányás. A kutatás 29 tanulmányban részt vevő 23 ezer 585 migrénes beteg és egy 95 ezer 425 fős kontrollcsoport genomját, azaz kromoszómakészletét elemezte. Ezzel a világ eddigi leggazdagabb migrén-genetikai tanulmánya született meg.

"Ezeknek a géneknek az idegi hírvivőanyagok irányításában és az agy idegi szabályozásában van jelentőségük. Ismeretük birtokában olyan új, célzott kezelési eljárásokat lehet kidolgozni, melyek pontosan a migrén kialakulási mechanizmusába avatkoznak bele" - magyarázta Hartmut Göbel, a kutatócsoport egyik tagja, a kieli Fájdalomklinika Migrén- és Fejfájásközpontjának orvosa.

Andreas Staube, a Német Migrén- és Fejfájástársaság elnöke szerint a betegség kockázati tényezőinek 20-30 százaléka vezethető vissza genetikai okokra. A most feltárt öt új régióval együtt a tanulmány tizenkét genetikai régiót azonosított, amelyek részben felelősek a betegségi kockázatért. Ezek közül nyolcat az agyi áramkörök irányításában szerepet játszó gének közelében fedeztek fel. Két terület az agy és az idegsejtek normális működésének fenntartásáért felelős. A kieli fájdalomklinika szerint ezeknek az áramköröknek az irányítása a migrén genetikai kockázatának jelentős részét képezi - állítja a kieli Fájdalomklinika.

"A nagy kihívás az lesz, hogy pontosan feltárjuk, milyen molekuláris folyamatok állnak ezeknek a genetikai adottságoknak a hátterében. Erre alapozhatjuk az új, célzott gyógymódok kifejlesztését" - tette hozzá Christian Kubisch, a tanulmány egyik szerzője, az ulmi Humángenetikai Intézet kutatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.