Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 21. 14:11, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Gazdasági megfontolások is indokolták a Gripen gépek szerződés módosítását

Gazdasági megfontolások is indokolták a Gripen gépek szerződés módosítását

Magyarország légterének védelméhez, így szuverenitásának biztosításához szükség van korszerű vadászgépekre – ezt mondta Hende Csaba a Parlamentben.

A honvédelmi miniszter interpellációra adott válaszában a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülő-képességével kapcsolatban fogalmazta meg a kormány álláspontját.

Hende Csaba válaszában leszögezte, hogy a Gripen, az egyik legjobb minőségű gép a piacon, mutatja ezt a NATO líbiai beavatkozása kapcsán elért siker, vagy a nagyfokú kereslet más európai országok részéről a beszerzésére, bérletük meghosszabbítására. A szerződés módosításával kapcsolatban leszögezte: gazdasági megfontolások és katonai képesség növelése indokolta azt. A módosítás eredményeként a vadászgépek további tíz évre biztosítják hazánk légtérvédelmét, valamint nem kell több bérleti díjat fizetnünk. Sőt 2016-ig lényegesen kevesebbet költünk erre, mintha azt a 2003-as szerződés módosítása szerint kellett volna tennünk.„ A módosított szerződés mintegy hatvanhárom milliárd forint megtakarítást eredményez, mely könnyebbséget jelent a jelenlegi, és az elkövetkező kormány számára is” – mondta Hende Csaba.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.