Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 04. 10:18, csütörtök | Életmód
Forrás: http://feol.hu/gazdasag/friss-gomolyasajt-szabadteri-latvany-1536981

Friss gomolyasajt, szabadtéri látvány

Friss gomolyasajt, szabadtéri látvány

Etyek-Ödönmajor – Az ország egyik legkorszerűbb tehenészeti telepén kézműves sajt készült friss tejből, s a régi fáradságos módszerrel vajjal köpültek a lágy kenyérre.

Az etyek-ödönmajori istállókban békésen kérődztek a tehenek, az előtérben felállított sátrak alatt pedig hatalmas rézüstben kavarta a reggel fejt tejet hegedűs Imre. A sajtkészítéshez szükséges, szemre is szép fa eszközök készen álltak, a lilahagyma, az illatos fűszerek összeaprítva várták, hogy a gomolyába keverjék őket.

Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője mindig kitalál valamit, hogy népszerűsítse a magyar mezőgazdaságot, a hagyományos, kézműves élelmiszereket, noha nagyüzemi állattartást folytat. Szerinte a két dolog nem áll ellentétben egymással. Bőrkötényt kanyarított maga elé, fejébe fonott sapkát nyomott, s szavai nyomán a tej, az étel, az élet dicsérete hangzott el. A Magyar Piac Szövetkezet elnökasszonya, Konrád Istvánné háromszáz főtt tojást hozott Óbarokról az ünnepre tekintettel, Hegedűs Imre fivére köpülte a vajat a tradicionális faköpülőben.

Természetesen etyeki borokat, lélekmelegítő pálinkát kóstolhattak a sajtok mellé az egyre szaporodó érdeklődők. A borutak mintájára kíván sajtutakat létrehozni a Kis-, Közép és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete, illetve a kettőt összekapcsolni, ahol lehet. Főpróbaként nyitotta meg Etyek-Ödönmajorban az első állomást Hegedűs Imre, hangulatos bemutatóval színesítve a gomolyasajt készítését. Részletes felvilágosítással szolgált a laktobacilus törzsek mibenlétéről, s hogy a tej mikor alkalmas a kinozin nevű oltóenzim befogadására. Megtudhattuk, hogy a savanyú érlelés nyomán készül a túró, az édes alvadékból viszont a sajt.

Persze késztermékeket is kóstolhattak a kíváncsiskodók, s a testesebb ételekre vágyóknak főzte a csülkös bablevest Pintér István és felesége. Két kis szőrös hucul lovával berobogott Hegedűs Imre munka- és tulajdonostársa, Bognár Sándor, barantás ifjak kíséretében. Az igénytelen, kedves hátasok a minap versenyen pipálták le kényes-fényes lótársaikat, számolt be Bognár büszkén a sikerről. A honfoglaláskori fanyergekre felkapaszkodtak a legfiatalabbak, míg a kényelmesebbek degeszre ették magukat tejtermékekkel. Ez a kilóknak sem árt.

Zsohár Melinda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).