Városlista
2021. május 7, péntek - Gizella

Hírek

2015. Július 10. 07:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Fordulat Kaliforniában: már több a latin-amerikai származású

Fordulat Kaliforniában: már több a latin-amerikai származású

A latin-amerikai származásúak alkotják Kalifornia legnépesebb etnikai csoportját

Megtörtént a szakértők által régóta előre jelzett demográfiai fordulat Kaliforniában a hivatalos adatok szerint, és immár a latin-amerikai származásúak alkotják az Egyesült Államok legnépesebb államának legjelentősebb etnikai csoportját.

Az amerikai statisztikai hivatal népességbecslése szerint 2014. július 1-én 14,99 millió spanyol ajkú és 14,92 millió nem spanyol ajkú fehér ember élt Kaliforniában - közölte az amerikai média.

A mintegy 40 milliós Kalifornia ezzel a harmadik olyan amerikai állammá vált, ahol már nem a fehéreké a legnépesebb etnikai csoport (az amerikai hátóságok külön etnikai és statisztikai kategóriaként kezelik a latinókat és "a nem latin-amerikai származású fehéreket"). A másik két ilyen állam közül Hawaiion az ázsiai származásúak, Új-Mexikóban pedig szintén a latin-amerikai származásúak vannak többségben. Ugyanakkor e két utóbbi államban összesen kevesebb mint 3,5 millió ember él.

Demográfusok már hosszú ideje számítottak arra, hogy Kaliforniában a spanyol ajkúak többségbe kerülnek a fehérekkel szemben, részben a számottevő bevándorlás, részben pedig amiatt, mert több gyermek születik a latino családokban. Ez utóbbi tendenciát az is jelzi, hogy míg a kaliforniai fehérek átlagéletkora 45 év, addig a spanyol ajkúaké 29 év.

"Ez gyakorlatilag a hivatalos elismerése egy olyan folyamatnak, amely nagyjából már egy generáció óta tart" - kommentálta a híreket Robert Suro, a Dél-kaliforniai Egyetem szakértője a The Los Angeles Times napilapnak.

A statisztikák szerint 1970-ben még csupán 2,4 millió latin-amerikai származású ember élt Kaliforniában, ami az akkori lakosság 12 százalékét tette ki. Ugyanebben az évben 15,5 millió fehér lakosa volt az államnak, ami akkor még a teljes népesség háromnegyede volt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 16:03, csütörtök | Külföld

Csaknem 1,1 millió beadott adaggal újabb napi oltásrekordot állítottak fel Németországban

Újabb rekordot felállítva egy nap alatt csaknem 1,1 millió adagot adtak be az új típusú koronavírus által okozott betegségtől védő oltásból Németországban a szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint.

2021. Május 06. 14:08, csütörtök | Külföld

Kétezer alatt a napi új fertőzések száma Csehországban

Kétezer alá csökkent az új igazolt fertőzések napi száma Csehországban, egyúttal folyamatosan emelkedik a koronavírus elleni vakcinával beoltottak napi száma

2021. Május 06. 10:53, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 155 millió, a halálos áldozatoké 3,24 millió a világon

A világon 155 203 522 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 241 853, a gyógyultaké pedig 91 629 239 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint.

2021. Május 06. 08:00, csütörtök | Külföld

Új oltási rendszerrel gyorsítanák fel a kampányt Szlovéniában

Új rendszert tesztelnek Szlovéniában, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt az országban - jelentette be szerdán Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora, jelezve: