Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 28. 16:07, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Föld órája - Élsportolók csatlakoztak az idei kampányhoz Magyarországon

Föld órája - Élsportolók csatlakoztak az idei kampányhoz Magyarországon

Magyar élsportolók is csatlakoztak a Föld órája kampányhoz, amelynek keretében idén március 23-án 20.30-tól borulnak sötétbe egy órára városok, nagy irodaépületek és műemlékek világszerte - hangzott el a kampányindító sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete és a The Prime Management sportügynökség összefogása révén olyan élsportolók állnak a Föld órája kampány mellé, mint Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Vajda Attila olimpiai bajnok kenus, továbbá válogatott kézi-, illetve kosárlabdázók, hogy hivatásukon keresztül hívják fel a figyelmet a globális éghajlatváltozás és a túlzott energiafogyasztás problémájára.
A WWF Magyarország idén a program kapcsán gyertyagyűjtési akciót is hirdet: aki elviszi egy régi gyertyáját a WestEnd City Centerben felállított gyertyagyűjtő pontok valamelyikébe, kap egy kupont, amelynek ellenében 23-án WWF-es külsőben újraöntve kapja vissza gyertyáját az üzletközpont tetőkertjében megrendezett központi rendezvényen.
Ha legalább 1000 "felajánlás" összegyűlik, a WWF Magyarország vállalja, hogy az eseményre kiönti az ország legnagyobb gyertyáját: a csaknem öt méter magas viaszóriást a város elsötétülése után Erőss Zsolt hegymászó, Tóth Vera énekes és Kovacsics Anikó válogatott kézilabdázó segítségével gyújtják meg.
A 2007-ben Ausztráliából indult akció mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát: 2011-ben 133 ország csatlakozott a kampányhoz és olyan világszerte ismert építmények borultak sötétbe, mint a kínai nagyfal, a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota, a római Colosseum és az Empire State Building. Tavaly 150 ország, 6525 város és 2 milliárd ember fogott össze a Föld védelméért.
Magyarországon 2009-ben szerveztek először országos kampányt, 2012-ben már 93 település, 467 vállalat és intézmény, valamint csaknem 9 ezer magánszemély mutatott példát környezettudatosságból, és regisztrált a foldoraja.hu weboldalon - emlékeztetett Fáth Ákos, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.
A programhoz csatlakozni idén is a foldoraja.hu weboldalon lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;