Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 19. 14:13, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Fehér tetővel a hőség ellen

Fehér tetővel a hőség ellen

Fehér tetők építése nagyban segíti a városi hőszigeteffektus csökkentését – mutatták ki amerikai kutatók.

A szakemberek azt vizsgálták, miként segíti a háztetők „kifehérítését” célzó New York-i program Michael Bloomberg polgármester azon erőfeszítéseit, hogy 2030-ra 30 százalékkal csökkentsék az amerikai megapoliszban az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Kimutatták, hogy 2011 nyarának legmelegebb napján New Yorkban a fehér tetők több mint 5 Celsius-fokkal hűvösebbek voltak, mint a hagyományos fekete színűek. 2011. július 22-én, amikor a hőhullám csúcsán a városban az elektromos energiafelhasználás rekordnagyságúra rúgott, a sötét, fényelnyelő tetők felületén 76 Celsius-fokot mértek, miközben a fehér tetők 5 fokkal kevesebbre hevültek. 2011 nyarának átlagát tekintve a fehér tető felületén mért csúcshőmérséklet több mint 6 fokkal kevesebb volt, mint a szokásos fekete tetőn – olvasható a Science Daily tudományos ismeretterjesztő hírportálon közzétett tanulmányban.

A New York-i „hideg tető” programhoz hasonlóan a fehér tetők széles körű elterjesztésével csökkenteni lehetne a városok hőmérsékletét, miközben áramot lehetne megspórolni, és csökkenteni lehetne az üvegházhatású gázok kibocsátását is – idézte a portál Stuart Graffint, a Kolumbia Egyetem szakemberét.

A városokban a hőmérséklet általában melegebb, mint a körülötte lévő területeken: az aszfalt, a sötét színű beton- és téglaépületek, a fémszerkezetek több hőt nyelnek el, mint a környező erdős-mezős területek. Ezt a jelenséget nevezik városi hőszigetnek. New Yorkban a hőszigetnek jellegzetesebb hatása van: az éjszakai hőmérsékletet néhány fokkal emeli, ami elkerülhető lenne – állítja egy korábbi tanulmány.

A városok tetői általában a vízszigetelésükhöz használt szurok miatt feketék, mert ez az anyag képlékeny, és jobban idomul a tetők geometriájához. Ám klimatikus szempontból sokkal ésszerűbb világos, fehér tetőket építeni – mondta Graffin.

A tanulmány társszerzője, a NASA tudósa, Cyntia Rosenzweig rámutatott arra, hogy a klímaváltozás a következő évtizedek növekvő problémája lesz. Miközben manapság nyaranta átlagosan 14 napon át mérnek 32 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet New Yorkban, néhány évtized múlva már átlagban 30 napon át lesz ilyen forróság.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.