Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Szeptember 03. 10:54, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Extrém mennyiségű eső esett a Dunántúlon

Extrém mennyiségű eső esett a Dunántúlon

Extrém mennyiségű csapadék hullott az elmúlt két napban a Dunántúlon - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Mint kifejtették, a hétvégén érkezett és még legalább két napig térségünkben maradó légörvény elsősorban a Dunától nyugatra okozott nagy esőzést: 2-2,5 nap alatt egy átlagos szeptemberi egy-másfél havi mennyiségnek megfelelő eső esett. A Balatontól északra nagy területen hullott le 60-80 milliméternyi csapadék. A legtöbb eső, 120,7 milliméternyi Hegyeshalmon esett.

Ugyanakkor az ország keleti megyéiben sok helyen egyetlen csepp eső sem hullott. Bár ez a helyzet - a légörvény lassú keleties mozgásával - a következő 3 napban változhat, a Nyírség, a beregi térség a mostani számítások szerint ekkor sem kap számottevő csapadékot.

Az Alpokalján és a Kisalföldön újabb 40-80 milliméternyi eső zúdulhat le, így az egyhetes mennyiség arrafelé akár a 150 millimétert is elérheti. Jó hírként ugyanakkor hozzátették, hogy a zivatarok hevessége és száma jelentősen csökken a következőkben.

Hétfőre a heves zivatarok miatt Budapestre és tizenkét megyére – Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala – adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Emellett a felhőszakadás veszélye miatt - Nógrád és Heves megye kivételével - az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 21 és 25, másutt 26 és 32 Celsius-fok között alakul. Késő estére 17 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.