Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 22. 12:34, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Exodus: tömegek menekülnek el Európából a válság miatt

Exodus: tömegek menekülnek el Európából a válság miatt

Idén több tízezer portugál, görög és ír hagyta el szülőföldjét az eurózóna egyre súlyosbodó válsága miatt, többségük a déli féltekét részesíti előnyben.

Közölte szerdán a The Guardian című brit napilap hírportálja.

Kivándorlók új áradata hagyta el a kontinenst, mióta az Európai Unió (EU) – Angela Merkel német kancellár szavaival élve – a második világháború óta nem tapasztalt válságát éli: 2500 görög állampolgár költözött Ausztráliába, és további negyvenezren kifejezett érdeklődést mutatnak dél irányában. Ötvenezren fogják elhagyni Írországot 2011 végéig az ír központi statisztikai hivatal becslései szerint, sokan Ausztrália és az Egyesült Államok felé veszik az irányt. Spanyolországban és Olaszországban szintén hasonló folyamatok zajlanak.

A portugál külügyminisztérium jelentése szerint legkevesebb tízezren hagyták el hazájukat az olajban gazdag Angoláért, ahol október 31-én 97 616 portugál állampolgár volt nyilvántartva a luandai és benguelai konzulátuson, közel kétszer annyi, mint 2005-ben. A portugálok ezenfelül korábbi gyarmataikat is előnyben részesítik, például Mozambikot és Brazíliát. Júniusban 1,47 millióra emelkedett a Brazíliában törvényesen tartózkodó külföldiek száma, ez a tavaly decemberben mért érték több mint kétszerese – közölte ezzel összefüggésben a brazil kormány. Az ide érkező bevándorlók nem mindegyike európai, de tavaly csak a portugálok száma 267 ezerről 330 ezerre nőtt. A The Guardian által megkérdezett kivándorlók mind a jobb élet reményében hagyták el hazájukat.

Írországban – ahol a népesség 14,5 százaléka munkanélküli – a Lehman Brothers óriásbank 2008-as összeomlása s egyben a helyi ingatlanpiac válsága óta egyre nő a kivándorlás mértéke. A 2011 áprilisáig számított utóbbi egy évben 40 200 ír hagyta el a szigetországot a korábbi 27 700-hoz képest – derült ki az ír statisztikai hivatal adataiból. Az írek messze a legnagyobb részét, 53 százalékát teszik ki az európai migránsoknak.

Gazdasági állapotát tekintve korántsem meglepő, hogy Görögország ugyanebben a hajóban evez. Tavaly 1,21 millió görög emigrált a Világbank felmérése szerint, ami a lakosság 10,8 százalékát jelenti. A legfőbb úti célok között volt Németország, Ausztrália, Kanada, Törökország, Nagy-Britannia és Izrael. Görögország ugyanakkor – sok más uniós tagállamhoz hasonlóan – továbbra is a szegényebb bevándorlók kedvelt célpontja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.