Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Február 18. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Évértékelő - Ellenzéki pártok reagálása

Évértékelő - Ellenzéki pártok reagálása

Közleményben reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban szombaton megtartott évértékelő beszédére.

A Demokratikus Koalíció szerint a miniszterelnök "ma mindenről beszélt, csak a lényegről nem: miért kapott elnöki kegyelmet egy pedofilsegítő bűnöző?".

"Hiába áll az egész ország értetlenül az Orbán-rendszer legalantasabb döntése előtt, a miniszterelnök továbbra sem ad választ, továbbra sem vállalja a felelősséget és az áldozatoktól sem kér bocsánatot" - írták.

A Jobbik - Konzervatívok párt a miniszterelnök évértékelőjére reagálva úgy fogalmazott, "ma minden magyar ember előtt nyilvánvalóvá vált, hogy bár Magyarország a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb közéleti botrányát, morális válságát éli át, ez az ember sosem akarja elereszteni a hatalmat"

Mint írták, "annak az Orbánnak, akinek az asztalán minden döntés megszületik, a kegyelemi ügy néven elhíresült gyalázat miatt is vállalnia kellett volna a felelősséget".

Az MSZP úgy reagált, a miniszterelnök "világossá tette, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával a pedofil botrányt megoldottnak tekinti" és "menekül a felelősség elől".

A párt azt írta, "szükség van az MSZP által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítására, amely a konkrét ügy teljes körű feltárása mellett felülvizsgálja a kegyelmi és ellenjegyzési gyakorlatot". Az MSZP szerint az ország rendbetételének érdekében vissza kell állítani a köztársasági elnöki tisztség megbecsülését és tekintélyét.

A Mi Hazánk Mozgalom közleményében többek között azt írja: Orbán Viktor beszédében egy olyan "idilli képet festett le Magyarországról és a magyarságról, amely nagyon távol van a valóságtól".

Mint írták, "a miniszterelnök semmilyen személyes felelősséget nem vállalt az egész országot megrázó kegyelmi botrány miatt, amely során a pedofil igazgatót fedező igazgatóhelyettes kapott kegyelmet".

A Párbeszéd - Zöldek azt írta, sajnálják, hogy "elmaradt az őszinte szembenézés Orbán Viktor évértékelőjén". "A miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofilmosdatásért" és el kellett volna mondania, hogy "Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban" - folytatták.

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleményében azt írta: "még mindig nem tudjuk, miért kapott kegyelmet K. Endre".

A Momentum Mozgalom az MTI-hez eljuttatott közleményben hívta fel a figyelmet Donáth Anna pártelnök Facebook-bejegyzésére, melyben azt írja, "a lényeges kérdésekre most sem válaszolt a miniszterelnök".

Az elnök bejegyzésében több kérdést is feltett a bicskei gyermekotthonban történő bántalmazásokkal kapcsolatban, emellett többek között arra is kíváncsi, hogyan kaphatott kegyelmet K. Endre, kik tudtak a kegyelmi kérvényről, és mit tesz a kormány a gyermekvédelmi intézmények megerősítéséért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során