Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 14. 14:22, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ettől lehetnek depressziósak a nők

Ettől lehetnek depressziósak a nők

A legtöbbet mozgó, legkevesebbet tévéző nők körében alakult ki legritkábban depresszió egy közel 50 ezer nő bevonásával készült amerikai tanulmány eredménye szerint.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői úgy találták, hogy a legtöbb testmozgásról beszámoló nőknél mintegy húsz százalékkal kisebb volt a depresszió későbbi megjelenésének kockázata azokhoz képest, akik csak ritkán edzették magukat. A másik oldalon viszont a tévénézéssel eltöltött idővel együtt nőtt a depresszió kialakulásának kockázata is. Minél több időt töltött valaki a képernyő előtt ülve, annál nagyobb esélye volt arra, hogy az állapot felbukkanjon nála.

Michael Lucas kutatásvezető, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa csoportjával közel 50 ezer nővér adatait elemezte, akik egy nagyszabású követéses vizsgálatban vettek részt 1992 és 2006 között. Amikor a nők beszámoltak életmódjukról, akkor egyebek közt azt is feljegyezték, hogy hetente mennyi időt töltöttek tévézéssel, valamint sétával, biciklizéssel, futással, úszással vagy egyéb fizikai tevékenységgel. Az ismétlődő kérdőívekben arra is válaszoltak, hogy állapítottak-e meg náluk depressziót, illetve szednek-e a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszert.

A mostani elemzésbe csak azokat a nőket vonták be, akiknél 1996 előtt még nem állapítottak meg depressziót. Az ezt követő egy évtized során 6500 új depressziós esetet diagnosztizáltak a csoportban. Az elemzésben a naponta több mint 90 percet fizikai tevékenységgel töltő nők körében 20 százalékkal bizonyult kisebbnek a depresszió megjelenésének kockázata azokhoz képest, akik naponta tíz percnél kevesebbet töltöttek edzéssel.

Azoknál a nőknél, akik naponta három óránál többet töltöttek el tévénézéssel, 13 százalékkal nagyobb volt a kockázata a depresszió kialakulásának, mint azoknál, akik szinte egyáltalán nem tévéztek.

Címkék: depresszió, nők, nővér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.