Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 15. 14:12, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Erre nagyon oda kell figyelni

Erre nagyon oda kell figyelni

Egyöntetűen a jövő évi növekedési kockázatokra figyelmeztettek az MNO által megkérdezett elemzők annak kapcsán, hogy hosszú távon tarthatónak tűnik-e a mostani 1,4 százalékos hazai gazdasági bővülés.

Véleményük szerint a magasabb infláció, a gyenge forint és az adóváltozások nagymértékben vetik majd vissza a lakossági fogyasztást.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,4 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalék volt a növekedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes számok alapján. A gazdaság teljesítménye az első-harmadik negyedévben 1,8 százalékkal bővült.

A most nyilvánosságra hozott adat nagyjából megfelelt a várakozásainknak, mivel az Erste Bank 1,5 százalékos bővülést várt erre a negyedévre – mondta el lapunknak Árokszállási Zoltán, a pénzintézet vezető elemzője. Szerinte a mostani eredmény mögött a kedvező szeptemberi külkereskedelmi és ipari adat állhat, valamint az augusztusi kiskereskedelmi adatok is jobbak lettek a vártnál. Vélhetően a mezőgazdaság vártnál jobb eredménye is fölfelé húzhatta a gazdaságot – tette hozzá a szakember.

A külső hatások még sokat ronthatnak

Árokszállási szerint a kilátások már nem ennyire pozitívak, bár a német növekedési adatok jobbak lettek, de ezzel szemben a feldolgozóipari beszerzési menedzser index már visszaesést mutat. Az egyre mélyülő európai adósságválság vélhetően rossz hatással lesz a növekedési kilátásokra – tette hozzá.

A hazai helyzet kapcsán elmondta, hogy a gyenge forint természetesen javítja az exportbevételeket, de a fogyasztásra negatív hatást gyakorol. Az Erste elemzője úgy látja: túlságosan optimista a kormányzati 1,5 százalékos bővülési várakozás, így újabb kiigazításra lehet szükség. Beszámolt arról is, hogy a maguk részéről 0,2 százalékos növekedést várnak 2012-re.

„A bővülési kockázatok már látszanak egy ideje.” Magasak a jövő évi tartalékok, s bár ezek jelentős része le van kötve, de jelenleg tarthatónak tűnik a 2012-es három százalék alatti hiánycél – fogalmazott az elemző. Árokszállási szerint abban az esetben, ha egy százalékkal kisebb a GDP növekedése, az körülbelül 100-150 milliárdos kieséssel járhat, így ott lóg a levegőben egy újabb kiigazítási kényszer.

Ha nem jönne a Mercedes-gyár...

Szintén kedden közölték, hogy az ipar termelése az előző havit – szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva – 3,9 százalékkal haladta meg szeptemberben. A termelés az év első kilenc hónapjában 6,2 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A részletes adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint az élelmiszeripar jó teljesítménye járult hozzá.

Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője úgy véli, hogy a mostani kedvezőbb adat ellenére nem lehet majd tartani a jövő évi 1,5 százalékos kormányzati növekedési terveket. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az adóváltozások és a várhatóan magasabb infláció révén a lakossági fogyasztás mindenképpen zuhanni fog, másrészt a beruházások értéke is kisebb lesz, mint amire a kabinet számít. „Ha nem jönne a Mercedes-gyár, akkor minden bizonnyal recesszió lenne 2012-ben.” Végezetül elmondta, hogy a Takarékbank 0,8 százalékos bővülést vár jövőre.

Életbevágóan fontosak a belső megtakarítások

Ami javíthatja hazánk helyzetét, az az, hogy Németországban az elemzői várakozásoknak megfelelően a GDP 0,5 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, amikor 0,3 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Éves bázison 2,5 százalék volt a növekedés július-szeptember között, és 3,0 százalék a megelőző negyedévben.

Minden negyedéves GDP-adatban lehetnek egyszeri kedvező tételek, amely a mostani időszak esetében a mezőgazdaság jó teljesítménye volt – hangsúlyozta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője. Véleménye szerint Európa gazdasága már most recesszióban van, ezért nehezen képzelhető el, hogy pozitív lesz a bővülés 2012-ben.

A szakértő úgy látja, hogy a jövő évi gyengébb teljesítmény miatt az áfa és a személyi jövedelemadó területén lehet nagyobb kiesés, aminek a lakossági fogyasztás visszaesése a velejárója. Duronelly szerint egy olyan gazdasági fordulatra lenne szükség, amely elfogadja Magyarország helyét a világgazdaságban. Ez azt jelenti, hogy hazánknak egyszerre van szüksége a nemzetközi tőkére és a belső megtakarításokra, amely fontosabb, mint gondolnánk – fogalmazott Duronelly.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.