Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Július 24. 07:00, vasárnap | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Erősödik a koronavírus-járvány nyári hulláma Csehországban

Erősödik a koronavírus-járvány nyári hulláma Csehországban

Erősödik a koronavírus-járvány nyári hulláma Csehországban. Az elmúlt hét nap alatt 14 710 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, mintegy 4500-zal többet, mint az előző héten

- derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt legfrissebb adatokból.

Megnőtt a kórházban kezelt betegek száma is. Jelenleg több mint 730 embert kezelnek a kórházakban, ami egyharmaddal több, mint az egy héttel ezelőtti adat. Április vége óta most a legmagasabb a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma. Július elején a kórházi betegek száma 220 körül mozgott. Az orvosok 29 ember állapotát minősítették súlyosnak, ez a duplája az egy héttel ezelőtti számnak.

A legrosszabb a helyzet Prágában, ahol jelenleg százezer lakosra már 2227 igazolt fertőzött jut. A legjobb helyzet az észak-csehországi Libereci régióban van, ahol százezer lakosra 83 fertőzött jut. Az országos átlag 138.

A nyári koronavírus-hullám fertőzéseit az orvosok szerint túlnyomó többségben az omikron BA.4 és a BA.5 variánsa okozza. Szakértői várakozások szerint a nyári Covid-hullám július végén, augusztus elején tetőzhet Csehországban. Általános vélemény, hogy a valóságban több a fertőzés, mint amit a vizsgálatok kimutatnak. A tesztek száma ugyanis, bár mérsékelten növekszik, csak napi tízezer körül mozog, ami aránylag alacsonynak mondható.

A koronavírus-járvány kitörése, tehát 2020 március eleje óta 3,96 millió igazolt fertőzést mutattak ki Csehországban, ezek közül mintegy 280 ezer esetben ismételt megbetegedésről volt szó. A Covid-19-cel összefüggő szövődményekben eddig 40 380 ember halt meg. A múlt héten az elhunytak száma 14 volt.

A 10,7 milliós Csehországban eddig 6,9 millióan vették fel a fertőzés elleni védőoltást, közülük 4,26 millióan a harmadik adagot is. Keddtől a negyedik oltás felvétele is lehetséges. Ezt eddig mintegy 13 ezer személy vette fel.

Országos védőintézkedések egyelőre nincsenek, és a szaktárca nyilatkozata szerint ezek bevezetését pillanatnyilag nem is tervezik. Számos helyen, például egészségügyi intézményekben, idősotthonokban azonban ajánlják, sőt olykor meg is követelik az arcmaszkok használatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.