Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Február 17. 04:42, csütörtök | Helyi
Forrás: www.meggyesek.hu

Érd Ellennyilatkozat -Segesdi János

Érd Ellennyilatkozat -Segesdi János

Többek között azt nyilatkozta az országnak: 85000ft/fő jövedelem felett nem kell adót fizetni, itt Érden a rendelet csak 70 év felett engedi ezt.
Az MTI-nek és az RTL Klubnak nyilatkozott Segesdi János. Hogy miket?!

Ellennyilatkozat -Segesdi János

Többek között azt nyilatkozta az országnak: 85000ft/fő jövedelem felett nem kell adót fizetni, itt Érden a rendelet csak 70 év felett engedi ezt.

Az MTI-nek és az RTL Klubnak nyilatkozott Segesdi János. Hogy miket?!

Érdi alpolgármester: a helyi ingatlanadó ellen tüntető MSZP-sek rosszul emlékeznek (MTI) Forrás: cib.hu
Nem titok: KDNP, JOBBIK, MSZP, CIVIL ÉRDEK tagjai, szimpatizánsai és a nem pártkötődésű érdi polgárok demonstráltak. Sokan kikérik maguknak ezt a füllentést. (Mintha csak MSZP-sek tüntettek volna!)
Segesdi János az MSZP helyi elnöke által aláírt, az MTI-hez is eljuttatott keddi közleményre reagálva azt is közölte: nem igaz az sem, hogy több kisnyugdíjasnak akár évi 60 ezer forintot kell majd fizetnie lakása után a jövőben.

A szocialisták arról adtak hírt, hogy hétfőn a Jobbikkal, a Civil Érdekkel, a KDNP-vel és "rengeteg érdi lakossal" közösen demonstrációt tartottak a polgármesteri hivatal előtt. Azt sérelmezték, hogy a szerintük előzetes egyeztetés nélkül bevezetett ingatlanadó igazságtalan, összege eltúlzott. Mivel lakónként csak 10 százalékos (de maximum 50 százalékos) kedvezmény vehető igénybe, lesz olyan kisnyugdíjas, akinek háromszorosára (20 ezer forintról 60 ezerre) emelkedik az adója - írta Bakai-Nagy Zita, az MSZP érdi elnöke.
Bakai-Nagy Zita is kicsit elszámolta magát, ebbe kötött bele Segesdi. Ami igaz: bármilyen hihetetlen is, tényleg háromszorosára nőhet az adó és különösen a kis alapterületi, régi, kevésbé értékes lakások esetében. Erről nem beszél Segesdi, sőt arról sem, hogy Érden a gazdagok adóját csökkenti az önkormányzat, minél szegényebb valaki, annál inkább nő az adója a tavalyihoz képest. Ezt számolta ki azerdlako.hu

Ár
(millió Ft)

Terület m2 Régi adó Új adó Változás
4 fő esetén
Változás
2 fő
esetén

7,9

54 8 888 12 960 45,82% 62,03%

10,5

65,5 11 813 15 720 33,08% 47,87%
12,3 70 13 838 16 800 21,41% 34,90%
22,9 130 25 763 31 200 21,11% 34,56%
70,0 280 78 750 67 200 -14,67% -5,19%
120,0 290 135 000 69 600 -48,44% -42,72%

Ez a táblázat még mindig sablonos a növekedés mértékét tekintve, irányadó csupán, azonban az életben ennél több variáció van, attól függően, hogy tavaly és azelőtt az ingatlan értéke mennyire értékelődött. Ez pedig függ attól, milyen a lakás belső (építészeti) értéke, milyen helyen van, hány éves, milyen az állapota. Mondhatnánk, a düledező, 70 éves, viszonylag nagy alapterületű öreg lakás esetében legnagyobb az emelkedés mértéke. Több, hangját hallató interjúalany említi a saját példáját, amely szerint kicsi, alacsony értékű ingatlanja után háromszorosát kell, hogy fizessen.
A szervezők szerint a demonstráción körülbelül ezer ember vett részt, s látta el kézjegyével város vezetőjének szánt petíciót, miközben elterjedt a tömegben a hír, hogy T. Mészáros András (Fidesz) polgármester a sokaságtól megijedve két rendőr kíséretében a hátsó ajtón távozott.

Segesdi János az MTI-hez kedd este eljuttatott válaszlevelében azt írta: az MSZP új érdi vezetői a jelek szerint nem tájékozódtak az új adómegállapítási mód bevezetését megelőző egyeztetésekről, és még a témában nyilvánosan meghirdetett lakossági fórumokról sem szereztek tudomást.
Véleményünk szerint ezek nem tekinthetőek egyeztetésnek. Tudunk egy óvárosi lakossági fórumról, amelyet már januárban szerveztek, mondhatjuk nagyban fittyet is hánytak az ott elhangzottakra. és mindezt már akkor, amikor már hatályban volt a rendelet. A lakosok ugyanis elmondták aggodalmaikat, elmondták azt, hogy nem elég differenciált, a rendelet nem tükrözi azt a valóságot, amely Érden található. Az óvárosi fórumon a polgármester elmondta 50 ember füle hallatára, hogy nem volt idő egyeztetésre, sőt a törvényes kétfordulós tárgyalásra sem. Ugyanakkor nem lehet egyeztetésnek nevezni azt, amikor a millió véleményből, okos gondolatból semmit nem építenek be, ez nem egyeztetés, hanem diktátum. Elmondhatjuk, hogy a részönkormányzatok ez ügyben tartott üléseiről semmit, sehonnan nem hallottunk. Azt sem tartjuk valamilyen nagyszabású egyeztetésnek, amikor a Jobbik, Civil Érdek, MSZP javaslatait brutálisan leszavazzák a bizottságokban és a Közgyűlésben is. A társadalmi szervezetek között megnéztük a Nagycsaládosok Országos Szervezetének honlapját, annak érdi változatát, nyomát sem találtuk bármiféle egyeztetésnek, véleménynek sem.

Az alpolgármester szerint nem történt más, mint hogy Érd csatlakozott az ország szinte valamennyi városában évek óta meglévő gyakorlathoz: megszüntette a korábbi adószisztéma visszásságait. Azokat is bevonta a közteherviselésbe, akik eddig kimaradtak belőle, vagy nem az ingatlanjuk értékének megfelelő mértékben adóztak.
Csúsztatás a javából. Mellébeszélés. Ennél több történt, de sokkal. Differenciálatlan adókivetés, a kedvezmények szűkítése, nagyon kevés szociális elemmel, a számok azt mutatják, hogy nagyon sok esetben többszörös emelkedéssel. A város költségvetésében több, mint 300 millióval többre tervezik az ingatlanadót 2011-re.
Nagyszámú, mértékadó vélemény szerint a Polgármesteri Hivatal impotenciáját is megfizettetik a becsületes érdiekkel. Ugyanis a nem túl jó működés eredménye az, ha a lakosság jó harmada nem fizetett adót eddig. Tanúk vannak arra, hogy egyes érdi lakosok még soha nem kaptak adóbevallásra, adófizetésre levelet, felszólítást, ahogy szokták mondani, kivetést.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a városban januárban bevezetett, négyzetméterenként 400 forintos ingatlanadó a törvényben meghatározott érték egyharmada. Mivel Érden az átlagos lakásméret 120 négyzetméter, s átlagban hárman élnek egy háztartásban, az egy ingatlanra jutó, kedvezményekkel csökkentett havi ingatlanadó 2800 forint.
Nézük meg egy példán, hogyan jön ki az átlagos 120m2! Vegyünk egy 60 m2-es és egy 180 m2-es lakást. A kettő átlaga 120 m2. A 60-asban él 2 fő, a 120-asban 4 fő. Az átlag a segesdies 3 fő. Számoljunk utána! Elég barátságtalan mondat a polgárok fele azt a számítást kommunikálni, amellyel maximum a bevételt lehet nagyon durván előrejelezni.

Hozzátette: a szocialisták által emlegetett "kisnyugdíjas" csak akkor fizetne 60 ezer forintos adót évente, ha 150 négyzetméteres házban élne, s nem lenne bejelentve Érdre. A kedvezményekről és mentességről megfeledkező MSZP-sek érvelésével szemben az igazság az, hogy azok a helyi lakosok,akiknek a havi jövedelme nem éri el a 85.500forintot, mentesülnek az ingatlanadó megfizetése alól, de a valamivel magasabb jövedelműek is kérhetnek egyedi elbírálást - írta az alpolgármester.
Finoman szólva megalázó csúsztatás ország világ számára. Nem finoman: nem mond igazat az alpolgármester. Durván fogalmazva....

Beidézzük a rendeletet:

"Kérelemre, tárgyévre mentesíthető a magánszemély adózó a lakcímnyilvántartás szerint és ténylegesen (életvitelszerűen) is lakóhelyéül szolgáló építmény után fizetendő adó megfizetése alól, ha legfeljebb egy ingatlan tulajdonjogával vagy legfeljebb egy ingatlanon fennálló haszonélvezeti joggal rendelkezik és az alábbi három feltétel bármelyike fennáll:


a) 70 éven felüli, egyedül élő és a havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 300%-át;
b) 70 éven felüli és akinek - kétszemélyes háztartás esetén - a vele közös háztartásban élő 70 éven felüli házastársával vagy élettársával együtt számított egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 200%-át;
c) az adózó vagy a vele közös háztartásban élők egyike I. vagy II. csoportú rokkant, fogyatékossági támogatásban részesül, és a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 150%-át .
a nyugdíjminimum 28.500 Ft....

Megjegyezte: "az MSZP-Jobbik-tengely" mentén meghirdetett tüntetésen nem ezren, hanem legfeljebb 250-300-an vettek részt, Érd polgármestere pedig eközben nem távozott, hanem érkezett (egyedül), s egy órán át várt a petícióra - hiába.
Több tanúnk van, akik látták eltávozni a polgármestert a demonstráció előtt, (név, cím nálunk) Bakai-Nagy Zita szerint 500 aláírást gyűjtöttek, ennél jóval többen voltak. Erről ennyit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.