Városlista
2021. augusztus 2, hétfő - Lehel

Hírek

2012. Január 06. 14:12, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Emberek százait menekítik

Emberek százait menekítik

Mintegy 800 ember kimenekítését kezdte meg a holland rendőrség és katonaság pénteken négy, mélyen fekvő észak-hollandiai faluból, ahol tartani lehet egy gát átszakadásától a napok óta tartó özönvízszerű esőzések miatt.

A hatóságok szerint lehetséges, hogy az egyik főcsatorna menti gát nem bírja majd a víz nyomását, és több száz hektárnyi föld kerülhet akár másfél méteres víz alá. A gátszakadásnak „kicsi az esélye” – vélekedett Yvonne van Mastrigt, a kitelepítést elrendelő regionális testület elnöke. „Az emberek és az állatállomány biztonsága érdekében azonban meg kellett hoznom e döntést” – tette hozzá.

Az orkánszerű északnyugati széllel párosuló heves esőzések miatt a vizet nem lehet visszaszivattyúzni a tengerbe, s ez tette szükségessé az evakuálást az Amszterdamtól 200 kilométerre északra lévő térségben. Az otthonukat elhagyni kényszerülő lakosok azt a tanácsot kapták, hogy barátoknál vagy rokonoknál húzzák meg magukat. Egy közeli sportcsarnokban kialakított befogadóközpont is várja őket.

Hollandia területének negyede a tengerszint alatt fekszik, és 55 százaléka árterület, de az ország megtanult együtt élni az árvíz mindig jelen lévő veszélyével, a pusztító áradások pedig ritkák.

Az Andrea nevű ciklon csütörtökön már elérte Németországot is, és halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Augusztus 02. 14:02, hétfő | Külföld

Jól alakul a montenegrói és a horvát turisztikai szezon is

Jól alakul az idegenforgalmi szezon Montenegróban és Horvátországban, a rekordnak számító 2019-es év több mint 80 százalékának felelnek meg a látogatási adatok.

2021. Augusztus 02. 12:09, hétfő | Külföld

Zárt autóban maradt kislány halt meg Boszniában

Négyéves kislány holttestére bukkantak egy zárt autóban az északnyugat-boszniai Donja Piskavicában

2021. Augusztus 02. 10:01, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 198,2 millió, a halálos áldozatoké 4,224 millió a világon

A világon 198 283 776 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 224 015 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

2021. Július 29. 18:51, csütörtök | Külföld

Az EU aggodalmát fejezte ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt

Az Európai Unió aggodalmát fejezi ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt.