Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Január 14. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Ellenszere vagy elősegítője a ráknak?

Ellenszere vagy elősegítője a ráknak?

Az antioxidánsokat csodafegyverként tartják számon a rák elleni küzdelemben. A Nobel-díjas James Watson azonban cáfolja ezt az elméletet, úgy véli ugyanis, hogy ezek az anyagok nemhogy nem csodafegyverek, de elő is segítik a rák terjedését.

Az antioxidánsok mégsem védenek a rákos megbetegedésektől, sőt az áttétek késői szakaszában is képesek a tumort nagyítani – ezt az új hipotézist képviseli a Nobel-díjas James Watson, a dns-spirál társfelfedezője az Open Biology című szaklapban. Az antioxidánsok egyébként – mint például a C- és az E-vitamin – egészségesek, mivel megakadályozzák az oxigén szabad gyökeinek nemkívánatos reakcióit, amelyek a sejtek öregedését okozzák.

A szabad gyökök károsak és hasznosak is egyszerre

Jelen esetben a kémiai reakcióba lépő részecskék egyebek mellett oxigént tartalmazó molekulák. Ezek a sejtekben az anyagcsere melléktermékeként jönnek létre. A szabad gyökök károsak az egészséges szervezetre, mert megtámadják a nukleinsavakat és egyéb fehérjéket, valamint a zsírsavakat, így gyorsítva a sejtek öregedését. Az idő nagy részében a szabad gyökök semlegesítik a test antioxidánsait.

Amennyire károsak, annyira hasznosak is azonban a szabad gyökök: az immunrendszert védik ugyanis, mivel elpusztítják vírusokat és a baktériumokat. Mindenekelőtt a legfontosabb szerepük az, hogy részt vesznek a sejtpusztulás programozásában – véli Watson. A biokémikus szerint a kemoterápia és a sugárkezelés elpusztítja a rákos sejteket, mivel közvetve vagy közvetlenül oxigén-szabadgyökök keletkeznek, ez pedig kiváltja a tumorsejtek önpusztítását. Ez azt is megmagyarázza, mi az oka annak, hogy bizonyos tumorok ellenállnak a sugárkezelésnek és a kemoterápiának is.

Az antioxidánsok elősegítik a sejtosztódást

Ha a tumorsejteket nagy aktivitás jellemzi, osztódnak, akkor különösen magas az antioxidánsok koncentrációja. Végül a dns-t meg kell védeni az oxigén-szabadgyököktől, miközben a sejtek megduplázzák örökítőanyagukat. Túl régóta hagyják figyelmen kívül, hogy az osztódásra képes őssejtek kevesebb oxigén-szabadgyököt mutatnak fel, mint specializálódott utódaik – bírált Watson. A biokémikus arra a következtetésre jutott, hogy az antioxidáns anyagok elősegítik a sejtosztódást, és ezáltal a rák növekedését. A késői stádiumban a tumorok különösen magas antioxidánsszintet mutatnak fel, ez a magyarázata annak, hogy a rák ezen a ponton gyakorlatilag nem reagál a kezelésre.

Nagy feladat előtt áll a tudósszakma

Watson további jelenségekkel is magyarázza a hipotézisét, nevezetesen: néhány modern rákgyógyszer csak más gyógyszerekkel vagy sugárkezeléssel kombinálva hat. Úgy véli, ez azért van, mert az ilyen gyógyszerek növelik az oxigén-szabadgyökök mennyiségét, s amikor azok elég nagy mennyiségben vannak jelen ahhoz, hogy ne semlegesítsék az antioxidánsok, elindíthatják a programozott sejthalált a ráksejtekben. Ezen túlmenően azokat a rákos sejteket találták különösen erősnek, amelyek nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak. „Ha nem találjuk meg a módját az antioxidánsszint csökkentésének, akkor a késői stádiumú rák tíz év múlva is ugyanúgy gyógyíthatatlan lesz, mint ma.”

Címkék: antioxidáns, rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.