Városlista
2021. július 29, csütörtök - Márta

Hírek

2021. Január 30. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elkezdték a munkát a közép-kínai Vuhanban a WHO nemzetközi szakértői

Elkezdték a munkát a közép-kínai Vuhanban a WHO nemzetközi szakértői

Elkezdték a munkát pénteken Vuhanban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértői, akik az új típusú koronavírus eredetének felkutatására érkeztek két héttel ezelőtt a közép-kínai városba.

A szakértői csapat 13 tagja január 14-én érkezett a járvány legelső ismert gócaként elhíresült Vuhanba, érkezésüket követően pedig kéthetes karantént kellett eltölteniük.

Peter Ben Embarek, a küldöttség vezetője a Global Times nevű kínai lapnak csütörtök este elmondta: a tervek szerint kórházakat fognak felkeresni Vuhanban, illetve elmennek arra a piacra is, amelyet a járvány egyik legkorábbi gócának tartanak. Bár a piacot, ahol tengeri ételeket és különféle vadhúsokat is árultak, a járvány kitörését követően lezárták, Ben Embarek szerint így is sok minden láthatnak és megtapasztalhatnak ott. Elmondta: egyebek mellett tanulmányozhatják azokat a helyeket, ahol fertőzéses esetek kapcsolódtak össze, feltárhatják az események körülményeit és lefolyását, valamint felkutathatják a piacon árult állatokról és termékekről szóló feljegyzéseket. A szakértő reményei szerint lehetőséget kaphatnak arra is, hogy a járvány kitörésének idején a piacon dolgozó árusokkal is beszélhessenek. A nemzetközi küldöttség emellett olyan kórházakba is ellátogat majd, ahol a legelső Covid-19-es pácienseket kezelték.

A WHO csütörtöki közlése szerint a szakértők látogatást tesznek továbbá az egyesek által a koronavírus véletlenszerű elterjesztésével megvádolt vuhani virológiai intézetben, a vuhani járványügyi központ laboratóriumában, valamint beszélnek a járvány kezelésében legkorábban részt vevő szakemberekkel, illetve néhány emberrel a legelső Covid-19-es betegek közül.

A WHO egy, a Twitteren közzétett bejegyzésben aláhúzta: egyelőre nem vetnek el egyetlen elméletet sem a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) eredetét illetően.

Címkék: kína, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 29. 18:51, csütörtök | Külföld

Az EU aggodalmát fejezte ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt

Az Európai Unió aggodalmát fejezi ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt.

2021. Július 27. 20:45, kedd | Külföld

Koronavírus - A francia nyaralóhelyeken ismét kötelező a kültéri maszkviselés

Egymás után állítják vissza a kültéri maszkviselés kötelezettségét a prefektúrák a francia nyaralóhelyeken a koronavírus delta variánsa miatt fokozatosan romló járványügyi helyzet miatt.

2021. Július 27. 15:40, kedd | Külföld

Koronavírus - Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást

Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak, a 65 évnél idősebbeknek, valamint a krónikus betegeknek

2021. Július 27. 14:41, kedd | Külföld

Lengyel alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a vasárnapi boltzár

A lengyel alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes a 2018-tól fokozatosan bevezetett vasárnapi boltzárról szóló jogszabály.