Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Április 27. 12:51, péntek | Külföld
Forrás: mti

Elfogták az Iszlám Állam terrorszervezet négy magas rangú parancsnokát

Elfogták az Iszlám Állam terrorszervezet négy magas rangú parancsnokát

A török hatóságok pénteken elfogták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet négy magas rangú parancsnokát a nyugat-törökországi Izmirben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A szélsőségesek a kelet-szíriai Deir-ez-Zór város és környékének irányításáért voltak felelősek, egyikük az Iszlám Állam ottani főparancsnoka volt.

A legmagasabb rangú dzsihadista - aki az egyik legközelebbi bizalmasa volt az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak - Görögországba tartó menekültek közé vegyülve megpróbálta elhagyni Törökországot, de a rendőrség elfogta - írta az Anadolu. A férfi a jelentés szerint 2017. december 14-én egy szíriai településen mintegy 700 civilt gyilkoltatott le.

A másik három vezető a török haderő szíriai offenzívái elől szökött át Törökországba - közölte a hírügynökség, de nem részletezte a kilétüket.

2015-ben és 2016-ban az Iszlám Állam dzsihadistái számos, sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban. A legutóbbi merényletet 2016 szilveszterének éjjelén követte el az egyik milicistájuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon. A feltételezett IÁ-tagok utáni nyomozás Törökországban azóta is szakadatlan.

Bekir Bozdag török kormányszóvivő a közelmúltban arról számolt be, hogy a török hatóságok 2011 és 2018 között 4043 dzsihadistát tartóztattak le, akik közül 1858-an nem török állampolgárok voltak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.