Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 13. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

EKF - Több mint kétszeresére nőtt a vendégéjszakák száma Veszprémben

EKF - Több mint kétszeresére nőtt a vendégéjszakák száma Veszprémben

Több mint kétszeresére nőtt a Veszprémben töltött vendégéjszakák száma idén áprilisban és májusban az előző év hasonló időszakához képest, és meghaladta a tavalyi főszezon mutatóit is - hangsúlyozta a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program első öt hónapját összegző és az elkövetkező hetek kiemelt programjait bemutató hétfői veszprémi sajtótájékoztatón a város polgármestere.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 14 370 vendégéjszakát töltöttek Veszprémben idén április, május folyamán, ami 117 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakának adatait, miközben országosan 3 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma ebben az időszakban az előző évhez képest.

A Veszprémbe érkező külföldiek száma áprilisban és májusban több mint másfélszeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest - tette hozzá.

Mint mondta, az EKF programsorozat kezdetétől május végéig csaknem 1800 programot tartottak, és az események 83 százaléka ingyenes volt.

Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztési igazgatója emlékeztetett arra, hogy a rendezvénysorozat félidejéhez érve június 14. és 18. között rendezik meg a Felező Ünnepet. A Gyárkertben koncertsorozat várja a látogatókat, fellép az angol származású Tom Odell, a techno és fúvószenekari zene keverékét játszó Meute, a 90-es években alakult brit Morcheeba, a soul-, jazz- és funkdallamokat játszó Chet Faker, a belga Lost Frequencies és a Szegeden alapított City Rocks

Vasárnap este rendezik meg a veszprémi Séd-völgyben egy másfél kilométer hosszú asztal mellett a Hosszúasztal Piknik elnevezésű programot, amelynek keretében a közös étkezésen kívül asztal szépségversenyt is szerveznek, kísérőprogramként pedig zenészek és mutatványosok szórakoztatják a résztvevőket - tette hozzá Mike Friderika.

Szombaton és vasárnap este az egyetem N épületének szomszédságában lévő kertben Marton Szabolcs zeneszerző adja elő saját szerzeményét, a fényfestéssel kísért koncert a mulandóság témáját járja körül.

Június 15. és 18. között rendezik a Rátonyi Róbert Operettfesztivált, amelynek keretében városszerte operett-előadásokat, köztük a Csárdáskirálynőt láthatják a nézők. Lesznek szakmai beszélgetések, amelyek során találkozhat a közönség mások mellett Esztergályos Cecíliával és Drahota Andreával, a zárónapon pedig egy cirkuszművészek fellépésével színesített nemzetközi operettgála várja a nézőket.

Június 17. és 18. között tartják a Pannon Storyfest nemzetközi történetmondó fesztivált a magyarok mellett külföldi előadók közreműködésével. Mások mellett a Kuttyomfitty Társulat várja az érdeklődőket, Danny Brain mesél a legkisebbeknek, lesz meseösvény és táncház.

Június 16. és 18. között a Folkhétvégén egyebek mellett megidézik az egykori aratóbálakat, bemutatják a szanyi népszokásokat és hagyományőrző táncosok is tartanak bemutatót.

Mike Friderika elmondta azt is, hogy június 17-én nyílik a Fixir Galéria és Médialabor a veszprémi várban, ahol vizuális és audiovizuális workshopokat tartanak, illetve kiállításokat lehet majd megtekinteni.

A romkoncertek sorozatban június 18-án Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertjét hallhatja a közönség a kővágóörsi zsinagógánál, ahol 20. századi magyar költők megzenésített versei csendülnek fel. Sétapolca címmel sétafesztivált szerveznek Tapolcán június 17-én és 18-án, ahol városi séta és ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődőket - fűzte hozzá a programfejlesztési igazgató.

Fotó: Veszprém-Balaton EKF

Címkék: EKF, veszprém

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk