Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. December 06. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egyértelműen szabályozni kell a stabil kriptopénz-rendszerek működését

Egyértelműen szabályozni kell a stabil kriptopénz-rendszerek működését

Az unióban egyetlen globális stabil kriptopénz-rendszer sem kezdheti meg a működését addig, amíg jogi, szabályozási és felügyeleti problémák és kockázatok merülnek fel azokkal kapcsolatban és ezeket nem tudják kezelni

- jelentette ki az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság a stabil kriptopénzekről közösen elfogadott nyilatkozatban csütörtökön. Hozzátették: egyértelmű jogi helyzetet kell kialakítani.

A nyilatkozat szerint a technológiai innováció jelentős gazdasági haszonnal járhat a pénzügyi ágazat számára, előmozdítja a versenyt, bővíti a fogyasztók választási lehetőségeit, növeli a hatékonyságot, költségmegtakarítást eredményez a pénzügyi intézmények és általában a gazdaság számára.

Az aláírók arra figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a rendszerek kockázatokat is jelentenek például a fogyasztóvédelem, a magánélet tiszteletben tartása, az adózás, a kiberbiztonság, a pénzmosás, a terrorizmus-finanszírozás, a jogbiztonság terén.

Egyes közelmúltban megjelent globális léptékű projektek nem szolgáltak kellő tájékoztatással arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan kívánják kezelni a kockázatokat és működtetni üzleti tevékenységüket. Mindaddig nem tanácsos globális stabil kriptopénz-projekteket és -rendszereket működésbe léptetni, amíg nincs megoldás annak kockázataira és el nem oszlódnak a vele kapcsolatos aggályok - írták.

Kijelentették, a globális stabil kriptopénzekkel járó kihívások kezeléséhez összehangolt globális válaszra van szükség. Az uniós tanács és a bizottság készen áll arra, hogy gyorsan, az Európai Központi Bankkal (EKB), valamint a tagállami és az európai felügyeleti hatóságokkal együttműködésben fellépjen - szögezték le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.