Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Február 08. 10:27, kedd | Belföld
Forrás: infovárosok

Egy kis település nagy fejlesztése az életmentésben

Egy kis település nagy fejlesztése az életmentésben

Tiszalúc egy dél-borsodi nagyközség, ahol az elmúlt hetekben a Kormány, a helyi önkormányzat, az Országos Mentőszolgálat és helyi vállalkozások példás összefogásával egy nagy jelentőségű egészségügyi fejlesztés történt.

A történet azzal kezdődött, hogy megszűnt a tiszalúci központtal rendelkező orvosi ügyelet a településen. Siri Norbert polgármester ekkor kért segítséget a térség országgyűlési képviselőjétől, Dr. Koncz Zsófiától, aki élete első állami költségvetést módosító indítványával forrást szerzett a tiszalúci mentőtiszti szolgálat beindítására és egy esetkocsi munkába állítására. Az egészségügyi szolgáltatás fejlesztésében a Magyar Kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül 2022. év januárjától évente mintegy 80 millió Ft támogatást biztosít az OMSZ részére.

A működési támogatás mellett, esetkocsivá alakított át és szerelt fel a mentőszolgálat egy betegszállító autót, az önkormányzat pedig helyi vállalkozók bevonásával és segítségével bővítette és korszerűsítette a mentőgarázsokat és kialakította a mentőtiszti pihenő helyiséget.

Az átadó ünnepségen Dr. Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese méltatta az egészségügyi szolgáltatás fejlesztésére létrejött összefogást és elmondta, hogy a kormányzat minden eszközzel azon van, hogy megerősítse a metőszolgálatot, amely akaratot jól szemlélteti, hogy az elmúlt 10 évben 34 új mentőállomás épült az országban és százhét került felújításra. A törekvés további mérőszáma, hogy míg 2010-ben 26 milliárd volt az OMSZ támogatása, addig ma ez 65 milliárdra növekedett.

Dr. Csató Gábor az OMSZ főigazgatója is örömét fejezte ki abban, hogy ebben a kistérségben a legmagasabb szintű életmentő szolgáltatást sikerült elindítani és ígéretet tett arra, hogy a tiszalúci bajtársai a munkájukat hamarosan egy vadonatúj esetkocsival fogják tudni végezni.

Az eseményen jelen volt Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője is, aki elmondta, hogy mindig szívesen jön Borsodba és azt is, hogy Tiszalúc egy olyan kis ékszer, amely azt mutatja, hogy egy kis településen micsoda fejlődésen lehet keresztülmenni, a mentőállomás létesítéstől a legmagasabb színvonalú szolgáltatás eléréséig. Az ünnepség befejezéseként Csordás László alpolgármester egy nem mindennapi hasonlattal élve köszönte meg - az önkormányzat nevében - az épület átalakítását a dolgozóknak, valamint az építést segítő és támogató helyi vállalkozóknak. A munkában résztvevőket egy szinfónikus zenekar zenészeihez hasonlította, akik a különböző hangszereiken játszva egy produkcióra álltak össze és egy konkrét művet, a Mentőállomás átépítését adták elő Nyikes Tibor helyi építész karmester vezényletével.

Az ünnepi szalagvágást követően, Siri Norbert polgármester Tiszalúc nagyközség és 20 környező település lakossága nevében köszönte meg Dr. Koncz Zsófia segítségét a fejlesztés megvalósításában és az életmentő segítség közelebb hozásában, amely óriási előrelépés a térségben élők életbiztonsága érdekében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.