Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 05. 11:15, szerda | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

Egy kínai beruházó 'rémálomként' emlegette észak-koreai tapasztalatait

Egy kínai beruházó 'rémálomként' emlegette észak-koreai tapasztalatait

Nyilvános, éles hangú üzenetváltásba torkollt egy kínai bányaipari és acélgyártó vállalat és észak-koreai partnerei közötti üzleti konfliktus.

Nyilvános, éles hangú üzenetváltásba torkollt egy kínai bányaipari és acélgyártó vállalat és észak-koreai partnerei közötti üzleti konfliktus, s a kínai beruházó szerdán arra figyelmeztetett, Pekingnek nem kellene vállalatait észak-koreai beruházásokra ösztönöznie, saját tapasztalatát pedig "rémálomnak" nevezte.

Az Észak-Koreával határos Liaoning tartományi vállalat 75 százalékos - 36 millió euró értékű - részesedéssel alapított egy évi 10 millió tonnás teljesítménnyel tervezett vasércfeldolgozót. Vu Hszi-seng (Wu Xisheng), a Hszijang (Xiyang) csoport vezérigazgató-helyettes a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, cégét becsapták, a koreai partnerek a szerződést megszegve folyamatosan növelték a földbérlet, az energia- és vízszolgáltatás, valamint a munkabér költségeit. Állítása szerint mindez azzal a kifejezett céllal történt, hogy őket eltávolítsák.
"Nem csak rólunk van szó, minden olyan vállalatról, amely Észak-Koreában beruház" - hangoztatta Vu, aki szerint a szomszédos ország nem rendelkezik a külföldi beruházásokhoz szükséges feltételekkel.
Az észak-koreai KCNA hírügynökség éles hangú válaszban bírálta a kínai vállalatot, amely - a koreai fél szerint - megsértette a szerződést, mivel ígérete ellenére a négy éve aláírt szerződésben vállalt összegnek csak a felét fordította a beruházásra. A "támadást" "az ellenséges erők" akciójának nevezte. A kínai cég a pénz visszatartását a koreaiak kiszorító politikájával magyarázta.
Állítólag Észak-Korea már beleegyezett 30 millió euró kártérítés megfizetésébe, de a fizetésre a szerződés aláírása után száz nappal sem került sor. E helyett a koreai fél újabb tárgyalásokat kezdeményezett, amit a Hszijang elhárított.
A kínai kereskedelmi tárca augusztus közepén, amikor Csang Szung Taek észak-koreai politikus, az ország új vezetőjének gazdasági reformokat szorgalmazó nagybátyja Kínában járt, megállapodott abban, hogy együttműködik Phenjannal három észak-koreai gazdasági övezet létrehozásában. A kínai miniszterhelyettes Csen Csien (Chen Jian) akkor a központi pártlapban a kínai vállalatok észak-koreai befektetéseinek ösztönzését szorgalmazta.
Vu ezzel kapcsolatban megjegyezte, szerinte elhibázott szándékról van szó, s nem ők az egyetlen kínai vállalat, amely már pórul járt Észak-Koreában. Mint mondta, a jelek szerint a kínai kormány tehetetlen, vonakodik közbelépni vállalatai érdekében.

Címkék: Világgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.