Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 07. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Durvulhat a chipsadó - a kávéra és az ízesített sörökre is kivetnék az adót

Durvulhat a chipsadó - a kávéra és az ízesített sörökre is kivetnék az adót

A hvg.hu birtokába került tervezet alapján az ízesített sörökre, a kávéra és az alkoholos üdítőkre is kiterjesztené a kormány a népegészségügyi termékdíjat.

Az emelés célja az, hogy a Nemzetgazdasági tárca több költségvetési bevételt szeretne látni a termékadóból.A befolyt összeg mértéke a jelenlegi 15-20 milliárd helyett 30 milliárd forint körül alakulna - ezt már a Világgazdaság írja.

Az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után szeptember 1-től vezették be a chipsadót. Most viszont készül a módosítás. A tervezet szerint kilónként 250 forintot kellene fizetni a kávé után. A ma 450 forintos negyed kilós kávé így több mint 500 forintba kerülne. Az indoklás szerint a kávéra azért kell kivetni a termékdíjat, mert koffeintartalma miatt túlzott fogyasztása egészségkockázatot jelent. Az ízesített sörök után literenként 35, az alkoholos frissítők után literenként 100 forint adót kellene a gyártóknak fizetni. A változtatást már jövő héten tárgyalhatja a kormány.

A Világgazdaság információi szerint az egészségügyért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai okokból vonakodik támogatni az ötletet, mivel az újabb emelést nehezen lehetne népegészségügyi okokkal indokolni.

Az emelés mértékéről ugyan még viták folynak a tárcán belül, de a Világgazdaság úgy tudja, az kifejezetten jelentős mértékű lehet. Az energiaitalok adója a tervek szerint nem változna, ám a többi termékdíj emelkedne. A chipsadó eredetileg 100 forintot rótt volna ki adóként az előre cukrozott élelmiszerek kilójára, ez az új elképzelés szerint 150 forintra nőhet. A sós snackek és ételízesítők kilogrammja szeptember 1-től 200 forinttal terhelt, jövőre ez is 250 forint lehet.

További újdonság, hogy az NGM-ben megfogant ötlet nyomán bekerülnének az adóval terhelt termékek körébe az ízesített sörök, és kilónként 250 forintos népegészségügyi termékadóval terhelnék meg a széles körben általánosan fogyasztott kávét is.

Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta, ha sor kerülne a termékadó emelésére, az rendkívül kedvezőtlenül érintené az ágazatot, különösen annak fényében, hogy a 27 százalékra emelkedő áfa is a fogyasztás csökkenését eredményezheti. Ez a termelési kapacitás csökkenését, és az élelmiszeripari foglalkoztatottság zsugorodását fogja eredményezni”Folláth Györgyné hozzátette: „Az élelmiszeripar már eddig is rendkívül kedvezőtlen helyzetben volt, a további terhelés minden bizonnyal tovább súlyosbítaná az amúgy is meglévő problémákat. Különösen az édesipari cégek, azon belül is a kisebb vagy közepes, jellemzően belső piacra termelő vállalkozások kerülnének veszélybe, hiszen a belső fogyasztás csökkenését ők éreznék meg leginkább.”

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére